USKOK podigao optužnicu protiv Bandićevih suradnika zbog malverzacija oko zemljišta, Todorić izuzet

USKOK podigao optužnicu protiv Bandićevih suradnika zbog malverzacija oko zemljišta, Todorić izuzet

Ilustracija: Index (FaH)

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana N. Z. (1950.), B. K. (1962.), M. K. (1950.), P. L. (1975.), A. B. (1955.). D. G. (1961.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti", stoji na službenim stranicama USKOK-a uz opasku kako je riječ o šteti za Grad Zagreb većoj od 250 milijuna kuna.

Riječ je o dva slučaja zamjene zemljišta u kojoj je osim gradonačelnika Milana Bandića bio upetljan i sam Ivica Todorić, no glavnih aktera nema u optužnici.

Kako doznaje Index iza inicijala kriju se bivša pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Ninoslava Zeković, njen zamjenik Boro Kisjelica te ovlašteni sudski vještak Mirko Kožulj, odnosno bliski suradnici gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Ostatak ljudi predstavlja odgovorne osobe iz tri tvrtke koje se spominju u aferi zamjene zemljišta.

O slučaju Krašograd, koji je naveden u optužnici, Index je pisao još 2009. godine, a prošle godine objavili smo ekskluzivno i nalaz Porezne uprave iz kojeg je bila razvidna šteta za Grad Zagreb. Drugi slučaj vezan  je uz zamjenu zemljišta na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice kod Superkonzuma o kojem smo također pisali još 2009. godine, a prošle godine podsjetili na detalje tog slučaja.

Afera Krašograd stigla do optužnice

Prvi slučaj za koji je USKOK digao optužnicu je afera Krašograd o kojoj je isrpno pisao i Index. Grad Zagreb, 2007. godine godine, mijenjao zemljišta s privatnim tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena koje su formalno vodili - studenti. Index je prošle godine objavio dokumente Porezne uprave iz kojih je razvidno da vrijednost zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu iznosi 4,4 milijuna eura, a nalazom Porezne uprave je utvrđeno kako Grad Zagreb nije dobio u darovanje 1,1 milijuna eura, kao što se spominje u zaključcima Grada Zagreba, već je na gubitku u iznosu od 6,3 milijuna eura! Porezna uprava predala nalaz USKOK-u još u svibnju 2011. godine, anonimna prijava datira iz 2012. godine a tek sada slijedi i optužnica, nakon što je prošle godine službeno pokrenuta istraga.

"Optužnicom se I. okr., kao pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, i II. okr., kao načelniku Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, stavlja na teret da su, od početka ožujka do kraja srpnja 2007. godine, na traženje IV. okr., stvarnog vlasnika društva Lethe ulaganja d.o.o., V. okr., suvlasnika društva Studio X d.o.o., i VI. okr., stvarnog vlasnika društava Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava, koje se nalazi u k.o. Sesvetski Kraljevec, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, koje se nalazi u k.o. Trnje, Jankomir, Vrapče Novo i Peščenica, pogodovali društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu u odnosu na realne vrijednosti zemljišta. U cilju realizacije opisanog, društva Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru IV. okr. s V. i VI. okr, na traženja IV. okr. izradio III. okr. ovlašteni sudski vještak. Na temelju tako zaprimljenih prijedloga II. okr. je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nerealne. Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., na koji način je navedenim društvima, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od ukupno 98.893.611,00 kuna", stoji u optužnici USKOK-a.

Afera zamjene zemljište gdje je profitirao Todorić

Drugi slučaj vezan je za zamjenu zemljišta u kojoj se spominju Grokomp nekretnine, koje su bile u vlasništvu Konzuma, a 2008. je ugašena. Tražilo da se uveća vrijednost njihova zemljišta, a istovremeno umanji vrijednost gradskog zemljišta koje je ta tvrtka trebala dobiti u zamjeni. Grokomp je dobio atraktivno zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, neposredno pokraj Agrokorova Superkonzuma, a grad Zagreb ostao je praznih rukava. O tome smo pisali još 2010. godine.

Radi se od 10766 m2 atraktivnog zemljišta koje je dobio Todorić, a u zamjenu je Grad Zagreb dobio 840 m2 na Volovčici koje je prepustio tvrtkama Mala ulaganja i Karantena. Sudski vještak Mirko Kožulj procijenio je da zemljište na križanju Heinzelove i Vukovarske vrijedi 230 eura po kvadratu, što je poprilično niska cijena za zemljište koje je posljednja “čista” parcela na križanju dviju vrlo atraktivnih gradskih avenija, a mogućnosti gradnje ogromne.

USKOK-ova optužnica to detaljno opisuje.

"Nadalje, I. i II. okr. su, od početka svibnja do 12. lipnja 2007., na traženje IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja društva Grokomp nekretnine d.o.o., prilikom zamjene nekretnina, poslovnih prostora i garaže u vlasništvu navedenog društva, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji križanje Heinzelova-Vukovarska, pogodovali društvu Grokomp nekretnine d.o.o. neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti njegovih nekretnina te neosnovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti zemljišta. U cilju realizacije navedenog, IV. okr. je od III. okr. ovlaštenog sudskog vještaka zatražio procjenu navedenih nekretnina na temelju kojih je potom IV. okr. u ime društva Grokomp nekretnine d.o.o. Gradu Zagrebu podnio prijedlog za zamjenu nekretnina. Na temelju zaprimljenog prijedloga II. okr. je sastavio prijedlog za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenog društva, koji prijedlog je na sjednici Gradskog poglavarstva, kao osnovan i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala I. okr., oboje znajući da su procjene nekretnina nerealne. Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključak o sklapanju nagodbe, sklopljena je nagodba o zamjeni zemljišta za nekretnine društva Grokomp nekretnine d.o.o., na koji način je navedenom društvu, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od 53.058.129,52 kune.

Na opisani način društvu Studio X d.o.o. pribavljena je nepripadna imovinska korist od 64.414.657,40 kuna, društvima Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. od 34.478.953,60 kuna te društvu Grokomp nekretnine d.o.o. od 53.058.129,52 kune, a Grad Zagreb je oštećen za ukupno 151.951.740,52 kune", stoji u optužnici.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara