USKOK istražuje isplate naknada braniteljima s lažnim PTSP-om

BRANITELJ protiv branitelja. Mogao bi to biti podnaslov priče o tajniku jedne veteranske udruge iz Zagreba koji je, skupljajući veterane Domovinskog rata po Zagrebu, nabavljao potvrde o njihovom PTSP-u pomoću kojih je nelegalno nabavljao dokumentaciju potrebnu za stjecanje prava na isplatu većih iznosa braniteljskih prava.

"Nama je nudio da će uz određenu proviziju srediti isplatu većeg iznosa, da će samu isplatu požuriti, pa čak i da će izglancati dokumentaciju ako ona nije dovoljna za prolaz na povjerenstvu. To se odnosilo na sređivanje potvrda o PTSP-u, za ljude koji ga uopće nisu imali." - rekli su branitelji, koji su željeli ostati anonimni, za Jutarnji list.

Do prijevara je dolazilo zbog toga što je zakonom iz 1996. godine braniteljima priznato pravo da za vrijeme provedeno na bolovanju imaju pravo na 100 postotnu naknadu plaće. Isplate tih naknada nisu vršene do 2003. godine, a krajem 2002. godine Vlada donosi odluku kojom isplatu neisplaćenih naknada stavlja pod ingerenciju HZZO-a.

Tu se u priču uključuje famozni tajnik koji je skupljao branitelje te im sređivao pravo na dobivanje veće naknade. On međutim pri tom nije ostajao praznih ruku, te je, budući da je braniteljima sređivao papire s kojima se oni nisu morali mučiti, i sam dobivao određenu proviziju.

Budući da je u slučaj malverzacije uključen HZZO preko kojeg su isplaćivane nelegalno uvećane naknade, dvije su djelatnice Zavoda dobile otkaze, dok je rukovoditelj provođenja zdravstvenog osiguranja premješten na drugo radno mjesto.

Zbog varanja države i indirektnog potkradanja uistinu bolesnih branitelja, u slučaj se uključio  Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, zagrebačka policija te Porezna uprava. USKOK u svom priopćenju navodi kako predmet istrage nisu samo djelatnici Zavoda već i osobe koje su djelovale izvan te institucije.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je glavni organizator i posrednik između HZZO-a i branitelja bio tajnik jedne zagrebačke veteranske udruge iz Zagreba. Njegov identitet javnosti za sada nije poznat, međutim, USKOK i policija bi u razgovoru s prevarenim braniteljima lako trebali doznati o kome se radi.

(Foto: Večernji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara