USKOK objavio detalje akcije protiv dilera droge u kojoj je uhićen srpski kuhar

USKOK objavio detalje akcije protiv dilera droge u kojoj je uhićen srpski kuhar
Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

U ZAJEDNIČKOJ akciji USKOK-a i policije uhićeno je više osoba zbog sumnje da su se dulje vrijeme bavile dilanjem droge, prvenstveno kokaina, ali i drugih narkotika.

Policija im je pretražila stanove, kuće i vozila. 

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a navodno su njime obuhvaćene i neke osobe izvan Republike Hrvatske. 

Prema prvim informacijama, više osoba protiv kojih su policija i USKOK pokrenuli akciju sumnjiči se da su, što u sastavu zločinačke grupe, što izvan nje, dulje nabavljale i preprodavale veće količine raznih droga.

Tijekom dana bi uhićeni trebali biti predani pritvorskom nadzorniku, ali i ispitani u prostorijama USKOK-a.

Uhićen i srpski kuhar

Kako javlja Jutarnji, među osumnjičenima je i srpski TV-kuhar Dejan Markus, koji je nedavno pronađen u slovenskom zatvoru nakon što je njegova obitelj prijavila da je nestao u Zagrebu.

Uhićen je 7. veljače u Sloveniji upravo u sklopu ove akcije USKOK-a i policije koja traje već duže vrijeme. Pao je na granici nakon što su slovenski policajci u njegovu automobilu pronašli veću količinu droge u bocama.

Markus je javnosti poznat otkako je sudjelovao u srpskoj kulinarskoj emisiji Kuhati sa srcem. Nakon toga se preselio u Zagreb, gdje je imao vinoteku The Wine te prvi hrvatski butik ručno rađenih knedli.

USKOK objavio detalje

"USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika (1962., 1968., 1970, 1976., 1967., 1981., 1995., 1986., 1974., 1979., 1980., 1986. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. 

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od točno neutvrđenog dana u ožujku 2019. do 6. ožujka 2020., u Hrvatskoj i Sloveniji, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom kokaina i amfetamina iz Nizozemske i daljnjom prodajom tih opojnih droga, okupio i povezao u zajedničko djelovanje II. do IX. okr. koji su u okviru dogovorenog plana ispunjavali dane im zadaće. Pri tome je I. okr. organizirao i financirao nabavu kokaina i amfetamina iz Nizozemske te nabavu prekursora i drugih tvari namijenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Osim toga je organizirao i financirao nabavu automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namijenjenih krijumčarenju, a koje automobile su vozili II., VI., VII. i VIII. okr. radi izrade skrovišta u Srbiji. Nadalje je I. okr. organizirao i financirao nabavu tzv. kriptiranih mobitela kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala opojna droga. 

Također je I. okr. osobno te putem II. i VII. okr., kao osoba od njegovog povjerenja, prenosio upute radi funkcioniranja udruženja i financirao troškove obrane ukoliko bi netko od članova udruženja bio uhićen. Po uputama I. okr., su III., IV., V., VIII. i IX. okr. krijumčarili opojnu drogu, s time da su dio droge dostavljali kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su dovozili u Sloveniju u mjesto Hočko Pohorje gdje je VIII. okr. čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo opojnu drogu. Dio opojne droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gdje su I. i VI. okr. kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, miješajući bazu s prekursorima i drugim tvarima namijenjenim proizvodnji amfetamina. Tako pripremljenu drogu su V., VI. i VII. okr. dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske, pa su je tako dostavljali i prodavali i X. i XI. okr., dok su manje količine preprodavali krajnjim konzumentima na širem području Zagreba.

Nadalje je V. okr., od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine, u Zagrebu, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi nabavkom i preprodajom marihuane, u najmanje 11 navrata dogovorio i realizirao kupovinu navedene droge od XII. okr. i to u količinama od 100 grama do četiri kilograma, a koju marihuanu je među ostalima i XIII. okr. dalje preprodavao.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaest okrivljenika", objavili su iz USKOK-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara