Uskok prijavio Nevena Juricu za pronevjeru!

Tekst: J.C.
Foto: croatia.org

USKOK je završio istragu koju je 14. srpnja pokrenuo protiv Nevena Jurice, te je podignuta kaznena prijava protiv bivšeg veleposlanika i voditelja hrvatske misije u Ujedinjenim narodima.

Kontrolom Uprave za financijsko-materijalne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija utvrđeno je niz nepravilnosti u poslovanju Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima pa je slijedom te kontrole podignuta i kaznena prijava. Navodno je zamračeno više stotina tisuća dolara koje je Jurica prikazivao kao troškove za razne ručke, domjenke, poklone, lobiranje i slično.

Na taj način je Jurica oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za najmanje 120.815 dolara, odnosno 677.000 kuna zbog čega ga se tereti za pronevjeru. "Budući da je Jurica kao veleposlanik bio odgovoran za materijalno-financijsko poslovanje i korištenje sredstvima Veleposlanstva i Stalne misije RH, službenim kreditnim karticama i novcem diplomatske misije, protivno Pravilniku o unutarnjem redu te Naputku i Odluci o korištenju poslovnih kreditnih kartica, koristio se za plaćanje različitih privatnih računa i podizanje gotovine na bankomatima iako navedeni troškovi nisu imali opravdanje kao trošak reprezentacije", priopćio je Uskok.

Juricu su ispitali Uskokovi istražitelji, ali bivši se veleposlanik branio šutnjom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara