Uskoro će blizu Zemlje proći ogroman asteroid. NASA za njega kaže da je opasan?

Uskoro će blizu Zemlje proći ogroman asteroid. NASA za njega kaže da je opasan?
Ilustracija: 123rf

29. TRAVNJA će blizu našeg planeta projuriti asteroid promjera između 1,8 i 4 kilometra. Na sreću, ne bi trebao udariti u Zemlju.

Asteroid 52768 (1998. OR2) prvi put je primijećen 1998. Krajem travnja proći će unutar 6,3 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje, krećući se brzinom od 8,7 km/s. Iako ga je NASA kategorizirala kao potencijalno opasan objekt (eng. potentially hazardous object, PHO) i kao objekt koji prolazi blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), to ne znači automatski da predstavlja prijetnju za naš planet. To bi bio slučaj jedino ako se istovremeno nalazi i na popisu objekata koji bi mogli udariti u Zemlju.

Kada je nešto NEO i PHO?

Asteroidi, odnosno objekti NEO, često projure relativno blizu Zemlje, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO koje su zvučnog imena. No, što te kategorije uopće znače?

NEO je svaki onaj objekt koji prođe u blizini Sunca na udaljenosti manjoj od 1,3 AU (astronomske jedinice). AU označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 milijuna kilometara. To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu našeg planeta u relativnom smislu. Primjerice, ovaj asteroid bi trebao proći unutar udaljenosti od 6,3 milijuna kilometara od našeg planeta, što je zapravo dosta daleko. Za usporedbu, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.

Potencijalno opasan objekt (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje prolazi na 0,05 AU (7.500.000 km) udaljenosti od Zemlje; zbog čega je asteroid 52768 i svrstan u ovu kategoriju.

Za sada nema razloga za strah

NASA i druge svemirske agencije te organizacije redovito prate sve svemirske objekte koji prolaze blizu našeg planeta. Ovdje primjerice možete vidjeti koji će sve asteroidi projuriti blizu Zemlje u sljedećih 30, 60 ili više dana.

U tablici se, među ostalim, nalaze informacije o veličini objekta i udaljenosti na kojoj će proći. Uglavnom, vidljivo je da za sada nema razloga za strah.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara