Uspješno spašavanje nasukanog tankera na Aljasci

KAD SE prije nekoliko dana na obalu Aljaske nasukao 175 metara dugi tanker "Seabulk Pride", lokalna i svjetska javnost je bila ozbiljno zabrinuta zbog mogućnosti da se ponovi slučaj sada zloglasnog tankera "Exxon Valdez", koji je 1989. godine doveo do najvećeg izlijevanja nafte, odnosno jedne od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti.

"Seabulk Pride", pak, po svemu sudeći, nije izazvao takve probleme. Američka Obalna straža je objavila kako su u petak remorkeri uspješno odsukali brod s obale u blizini luke Nikiska te da je on sada sposoban za samostalnu plovidbu.

Brod je u četvrtak udarila santa leda dok je u luci ukrcavao naftne derivate. U tom trenutku se na brodu nalazilo 34 člana posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Seabulk Pride", sagrađen 1998. godine, može primiti 16 milijuna litara naftnih derivata, a opremljen je dvostrukom oplatom čija je svrha upravo sprečavanje incidenata nalik na onaj u slučaju "Exxon Valdez".

Prema prvim podacima, iako je do izlijevanja naftnih derivata došlo, u pitanju je relativno mala količina, koja iznosi oko 400 litara.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara