Tanker s naftnim derivatima nasukao se na Aljasci, izlivena nepoznata količina derivata

TANKER u kojem se nalazi oko 16 milijuna litara naftnih derivata nasukao se na obalu u blizini naftne rafinerije kod luke Nikiska na Aljasci, jugoistočno od glavnog grada te savezne države, Anchoragea.

Kako je javio Reuters, tanker "The Seabulk Pride" s dvostrukom oplatom udarila je santa leda, nakon čega se oslobodio sidrene užadi i nekontrolirano otplovio prema pučini.

U trenutku nesreće tanker je u rafineriji ukrcavao naftne derivate, a prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, izljev derivata uzrokovao je udar sante leda u oplatu broda.

Američka Obalna straža izvijestila je kako zasad nisu prijavljene nikakve ozljede mornara na tankeru.

Druge informacije govore o tome kako je do izljeva derivata došlo nakon puknuća cijevi kojima su naftni derivati ukrcavani u tanker. U tom slučaju ne bi trebalo biti prevelike opasnosti po okoliš.

Helikopteri nadlijeću mjesto nesreće i pokušavaju procijeniti koliko je naftnih deivata izliveno u more.

Brod se nasukao na obalu otočića oko 800 metara sjeverno od doka rafinerije, javlja Reuters.

"U ovom trenutku ne možemo procijeniti koliko je naftnih derivata isteklo iz tankera." - priopćila je u četvrtak navečer korporacija Tesoro, vlasnik naftne rafinerije na kojoj se dogodila nesreća.

Spremnici naftnih derivata osigurani su nakon nasukavanja i više ne prijeti opasnost izlijevanja, piše Reuters, pa dodaje kako su na mjesto nasukavanja upućena dva remorkera i helikopter.

"Vremenski uvjeti u trenutku nesreće bili su ekstremni." - kazala je Reutersu Lynda Giugere iz aljaškog Odsjeka za očuvanje okoliša.

Podsjetimo, izljev nafte 1989. godine iz tankera "Exxon Valdez" na Aljasci smatra se jednom od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti svijeta.

"Exxon Valdez" prevozio je oko deset puta više nafte nego što "The Seabulk Pride" prevozi naftnih derivata.

Info: Seabulk Pride (ex Nantucket Shoals)

Vlasnik tankera je Seabulk International. Brod je projektiran u skladu s ABS (American Bureu of Shipping) klasifikacijskim društvom, izgrađen je 1998. godine, a plovi pod zastavom SAD-a.

Brod posjeduje dvostruko dno i oplatu. Propulzija je jednovijčana, a glavni stroj je naravno dizelski. Doplov broda je 17.000 nm, pri brzini krstarenja od 14,5 čv. Posadu broda čini 28 članova, a ukupna nosivost je oko 46.000 tona.

Brod posjeduje ukupno 14 spremnika simetrično raspoređenih, te dva spremnika kaljuže odvojena od teretnog prostora korugiranom pregradom. Ukupni volumen tankova je 55.490 kubičnih metara. U punom stanju (98 posto) može primiti oko 342.000 barela naftnih derivata.

Brod je dugačak 183 metara, odnosno duljina između okomica iznosi 174.3 metara. Širina je 32,2 m, visina 19.15 metara, a gaz na ljetnoj vodnoj liniji 12,2 metara.

N.B.,M.N.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara