KORONAVIRUS

Usred pandemije hrvatskim liječnicima neće plaćati prekovremene sate?

Usred pandemije hrvatskim liječnicima neće plaćati prekovremene sate?
Foto: Kristian Štedul Fabac (Pixsell)

NEKIM liječnicima neće biti isplaćeni prekovremeni sati za ožujak, a čini se da će umjesto novca dobiti - slobodne dane. Njih sad ionako ne mogu iskoristiti jer su od početka epidemije zaustavljeni svi godišnji odmori. O neslužbenim informacijama da bi neki liječnici mogli ostati bez plaćenih prekovremenih sati, kojih je u jeku pandemije velik broj, pitali smo ministra zdravstva Vilija Beroša, koji nam je kratko odgovorio kako se o tome - razgovara.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić kaže za Index da o tome rasprave nema, pozivajući se na Zakon o radu, Kolektivni ugovor te odluke Nacionalnog stožera, dok Hrvatska liječnička komora navodi da već desetak dana pokušava od Ministarstva zdravstva dobiti jedinstven stav o isplati prekovremenih sati. Bez uspjeha.

No, krenimo redom.

Beroš: O tome se razgovara

Ovih dana se među liječnicima proširila neslužbena informacija o tome da će doći do promjene obračuna prekovremenih sati za liječnike tako što će isplata za prekovremeni rad biti pretvorena u slobodne dane. Kada smo ministra zdravstva Vilija Beroša pitali o tome, kratko je odgovorio: "Razgovara se o tome."

Nakon toga nam je poručio tek da bi o tome trebalo pitati ustanove. No problem je što oko toga ne postoji jasan naputak.

Sindikat liječnika: Prije deset dana od Ministarstva smo tražili jasan stav oko prekovremenih sati

"Još prije deset dana poslali smo Ministarstvu zdravstva da se izda naputak oko isplate prekovremenih sati, a u petak smo slali i požurnicu. Nismo za sada dobili nikakav odgovor", rekla je za Index predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Naime, kako nam je pojasnila, neisplata prekovremenih sati nije u skladu sa Zakonom o radu te Kolektivnim ugovorom, baš kao ni s odlukom Nacionalnog stožera. Naime, 15. ožujka donesena je "Odluka o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjera i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava". Prema toj odluci, svi godišnji odmori su suspendirani.

I u Hrvatskoj liječničkoj komori imaju neslužbene informacije o neplaćanju prekovremenih sati liječnicima, no ništa, kako nam kažu, nije došlo službeno.

Liječnička komora: Praksu obračuna prekovremenih sati treba ujednačiti u svim zdravstvenim ustanovama

"Hrvatska liječnička komora traži da se praksa obračuna prekovremenih sati ujednači u svim zdravstvenim ustanovama te smatra nužnim da Ministarstvo zdravstva izda jasan naputak o načinu obračuna plaća. Komora je još 19. ožujka uputila zahtjev Ministarstvu zdravstva da se vrijeme koje liječnici odlukom poslodavaca moraju provesti kod kuće obračunava kao redovan rad, kao i da se samoizolacija liječnika na isti način obračunava kao redovan rad", kažu nam iz Hrvatske liječničke komore u odgovoru za Index. Kako naglašavaju, radi se o pitanjima iz područja radnog prava koja su primarno u domeni Hrvatskog liječničkog sindikata.

"Hrvatski liječnički sindikat (HLS) već je ranije zatražio isti način obračuna radnih sati i HLK i HLS su suglasni oko ovog pitanja", kažu nam na kraju iz Hrvatske liječničke komore.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara