Ustavni sud otvorio vrata trgovinama nedjeljom

ODLUKA Vlade Ive Sanadera o zabrani rada nedjeljom koja je stupila na snagu 4. siječnja ove godine, danas je izgubila svaku zakonsku osnovu, kada je Ustavni je sud na svojoj sjednici jednoglasno ukinuo zabranu rada nedjeljom. Ove nedjelje sve trgovine mogu nesmetano i bez straha od kazne Državnog inspektorata otvoriti svoja vrata. 

Dvije bitne činjenice

Prema mišljenju Ustavnog suda, dvije su bitne činjenice koje idu u prilog da zakon nije donesen na zakonskoj osnovi. Prva činjenica je kako zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika. Prema mišljenju ustavnih sudaca umjesto da se štite djelatnici, zabranom im se ograničavaju poduzetnička prava i slobode.

Druga činjenica je da su trgovci dovedeni u nejednak položaj jer je bio prevelik broj iznimaka.

1152 trgovine zatvorile svoja vrata

Podsjetimo kako je zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu uputilo  osam trgovačkih lanaca, a brojne organizacije kao što su Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca u mnogim su navratima upozoravale kako u vrijeme globalne recesije zabrana rada nedjeljom donosi velike financijske gubitke i poslodavcima i državi.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore (HOK) 2874 ljudi izgubilo je radna mjesta, nakon što su 1152 male trgovine morale zatvoriti svoja vrata. Ukupni pad prometa u prva četiri mjeseca procjenjuje se na 15 do 20 posto. Špekulira se kako je zabrana rada nedjeljom bio ustupak Markova trga prema Kaptolu, a vlada Ive Sanadera na sve napade trgovaca da ukine zabranu odgovarala je da riječ o prljavoj predizbornoj kampanji.

Trgovački lanci

Prijedlog Ustavnom sudu podnijeli su  tvrtke Euro Structor d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Avenue Mall), Fliba, d.o.o. (upravitelj trgovačkog lanca Emmezeta), Flio d.o.o (vlasnik trgovačkog centra Mandi), Gradski Centar d.o.o. (vlasnik trgovačkog centra City Center One), Hipermarketi Coop d.o.o. (vlasnik trgovačkog lanca Ipercoop), Magma d.d., Tower Centar Rijeka d.o.o (upravitelj trgovačkog centra Tower Center) te Zelina Centar d.o.o. (upravitelj trgovačkog centra Outlet Center Sveta Helena).

I.Ć.
Foto: Igor Sambolec (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara