Utihnule crkve u Šri Lanki, nadbiskup o masakru: "Ovo je uvreda čovječanstvu"

Utihnule crkve u Šri Lanki, nadbiskup o masakru: "Ovo je uvreda čovječanstvu"
Foto: EPA

CRKVE diljem Šri Lanke odgodile su nedjeljne mise, a nadbiskup Colomba u propovijedi iz kapele u svome domu koju je prenosila lokalna radiotelevizija rekao je da su teroristički napadi počinjeni na Uskrs na crkve i hotele "uvreda čovječanstvu".

Na sam Uskrs, islamski sunitski ekstremisti su u napadu bombaša samoubojica na tri katoličke crkve i četiri luksuzna hotela ubili preko 250 ljudi. U zemlji je povišen stupanj sigurnosti s oko 10.000 vojnika raspoređenih diljem te otočne države koji vrše pretrese i racije u lovu na pripadnike dviju lokalnih islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.

Nadbiskup Colomba, cardinal Malcolm Ranjith, održao je posebnu propovijed u crkvici koja se nalazi uz njegov dom.

"Ne možemo nekoga ubiti u ime Boga (...) golema se tragedija dogodila, uvreda čovječanstvu", kazao je nadbiskup u nazočnosti predsjednika Maithripale Sirisene, premijera Ranila Wickremesinghea i bivšeg predsjednika Mahinde Rajapakse.

"Pružamo ruku prijateljstva i bratstva svoj našoj braći i sestrama bez obzira na klasna, društvena ili vjerska obilježja po kojima se razlikujemo", poručio je nadbiskup.

"Molimo da zavlada mir i suživot, međusobno razumijevanje bez podjele", rekao je.

Nakon propovijedi, nadbiskup i politički čelnici zapalili su svijeće za žrtve samoubilačkih napada.

Većina žrtva su stanovnici Šri Lanke, ali u napadima je poginulo 40 stranaca iz Velike Britanije, SAD-a, Australije, Turske, Indije, Kine, Nizozemske, Portugala.

Za sada je identificirano osam napadača, a vlada je potvrdila da se radi o obrazovanim osobama višeg društvenog statusa. U akcijama vojno-policijskih snaga privedeno je više od 100 ljudi, uključujući strance iz Sirije i Egipta.

Većina od 22 milijuna stanovnika su budisti. Manjinske skupine čine hindusi, muslimani i kršćani.

Policija češlja zemlju u potrazi za teroristima

U Šri Lanki je i dalje izvanredno stanje s visokim stupnjem sigurnosti, a gotovo 10.000 vojnika je na ulicama diljem te otočne države gdje provode akcije potrage i lova na članove dviju islamističkih skupina za koje se vjeruje da stoje iza napada.

Policija je u nedjelju objavila da su otac i dvojica braće navodnog glavnog organizatora bombaških napada u Šri Lanki ubijeni pošto su sigurnosne snage uletjele u njihovu sigurnu kuću prije dva dana.

Policijski komandosi, uz sudjelovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju i u sukobu je ubijeno 15 navodnih terorista.

Među njima su braća "mozga cijele operacije"  Zahrana Hašima. Četiri izvora iz policije rekla su da su ubijeni braća Zaini i Rilvan te njihov otac Mohamed Hašim. Viđeni su na snimci koja kruži društvenim mrežama gdje pozivaju na otvoreni rat protiv nevjernika.

U subotu je policija objavila da su u istom napadu na Sainthamarithu ranjene Zahranova supruga i kći. 

Vlasti Šri Lanke u petak su potvrdile da se Zaharan Hašim raznio bombom u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu.

Zaharan je predvodio skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Smatraju da je on odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara