Utjecaj srbijanske agresije na stanovništvo Hrvatske

PO PROCJENAMA u Hrvatskoj je u razdoblju od 1990. do 2002. poginulo, nasilno odvedeno i nestalo ukupno 22.192 stanovnika, rekao je Dražen Živić, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara", koji je organizirao dvodnevni skup "Demografski razvoj, stanje i perspektive Republike Hrvatske".

U okviru izlaganja o "Utjecaju srbijanske oružane agresije na razvoj stanovništva Hrvatske", Živić je rekao kako je u tom razdoblju poginulo 8.147 hrvatskih branitelja i 6.605 civila te nasilno odvedeno i nestalo 1.218 osoba - stanje od siječnja 2003.

Živić je iznio i broj poginulih i nestalih Srba - 6.222, kazavši kako su to dosad manje poznati podatci te da su najintrigantniji.

S obzirom da su službene evidencije neodstupne, rekao je kako nema

pretenziju tim podatcima koji potječu od "Veritasa" dati znanstvenu vjerodostojnost, jer su i u iznesenim podatcima uočljive manjkavosti, a to je da poginule osobe nemaju upisano mjesto prebivališta prije rata.

Govoreći o kretanju broja prognanog i izbjeglog stanovništva Hrvatske od 1991. do 2003., Živić je rekao kako je 1991. u Hrvatskoj bilo 550.000 prognanika, uglavnom Hrvata te da je istodobno iz Hrvatske u treće zemlje otišlo 150.000 izbjeglica.

Dodao je kako prema podacima iz 2003. izbjeglica iz Hrvatske, uglavnom Srba, ima u Srbiji i Crnoj Gori te BiH oko 240 tisuća.

Po Živićevoj ocjeni povratnički je val u Hrvatsku prošao. Smatra kako to izbjeglo stanovništvo iz navedenih zemalja nema namjeru vraćati se u Hrvatsku u većem broju.

(Hina) mc az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara