Utvrđene tražbine vjerovnika Fimi medije, najviše traži osnivačica Nevenka Jurak

Utvrđene tražbine vjerovnika Fimi medije, najviše traži osnivačica Nevenka Jurak
Foto: Hina

TRGOVAČKI sud u Zagrebu donio je rješenje kojim su tražbine vjerovnika Fimi medije, marketinške agencije što je postala sinonim političke korupcije, utvrđene u ukupnom iznosu nešto većem od 1,8 milijuna kuna, a od propale tvrtke najviše potražuje njena osnivačica Nevenka Jurak.

Osnivačici Fimi medije Nevenki Jurak utvrđena je tražbina od 1,71 milijun kuna, a istovremeno su osporene tražbine nekih vjerovnika u ukupnom iznosu od oko 9,1 milijun kuna među kojima je i Porezna uprava koja potražuje preko 8,6 milijuna kuna.

Prijavljenu tražbinu države, odnosno Ministarstva financija, koju je stečajni upravitelj priznao, osporila je Nevenka Jurak, a s obzirom na to da za navedenu tražbinu postoji ovršna isprava, upućena je u parnicu radi dokazivanja osnovanosti svoga osporavanja.

Prema izvješćima stečajnog upravitelja, imovinu Fimi medije čine pokretnine, odnosno vozila, tražbine o kojima se još vode postupci, ali i čak 11, 8 milijuna kuna koji su na računu Županijskog suda položeni kao jamčevina u kaznenom postupku u slučaju Fimi media.

Otvaranje stečajnog postupka

U posljednjem izvješću stečajnog upravitelja stoji da su prodane pokretnine te tvrtke – automobili BMW 320d iz 2008. i Škoda Octavia Combi iz iste godine za oko 90.000 kuna te su djelomično namireni vjerovnici s razlučnim pravom. Osim toga, u izvješću se navodi i kako je početkom srpnja na računu te tvrtke bilo 20.052 kune.  

Najnovije rješenje Trgovačkog suda doneseno je više od dvije godine nakon prijedloga Financijske agencije iz ožujka 2016. za otvaranje stečajnog postupka "zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 1842 dana i u ukupnom iznosu od 8,45 milijuna kuna".

Kako se navodilo u prijedlogu Fine, Fimi media ima samo jednog zaposlenika i u Sberbanku oročen novac na dva računa. Osim toga, u prijedlogu za otvaranje stečaja isticalo se da Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini tog dužnika.

Fimi media kao društvo s ograničenom odgovornošću za marketing, trgovinu i usluge osnovana je u siječnju 2001. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, a kao osnivačica u sudskom registru navedena je Nevenka Jurak.

Kada su u ožujku 2014. Sanader i njegova bivša stranka nepravomoćno osuđeni za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje stranačkog crnog fonda u slučaju Fimi media, istoimena marketinška agencija u vlasništvu Nevenke Jurak ukinuta je kao pravna osoba. No kako je tu presudu srušio Vrhovni sud, Fimi medija je "preživjela" pa joj se sudi u ponovljenom postupku na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s Nevenkom Jurak, Sanaderom, HDZ-om i ostalima. Prema presudi iz 2014. koja nije potvrđena, Fimi media je državi trebala vratiti čak 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara