Uvid u popise birača produžen do 9. svibnja

PRIPADNICI nacionalnih manjina koji će glasovati za svoja vijeća i predstavnike na izborima 18. svibnja, do konca ovog tjedna mogu obaviti uvid u biračke popise, jer je Vlada do 9. svibnja produžila rok za uvid u biračke popise.

Do tada pripadnici nacionalnih manjina mogu provjeriti jesu li upisani u birački popis, je li im upisana odgovarajuća nacionalna pripadnost, te izvršiti eventualne izmjene u odjelima za opću upravu Ureda državne uprave.

Podatke o županijama, gradovima i općinama u kojima pripadnici manjina nisu istaknuli kandidate, iako su to s obzirom na zastupljenost u stanovništvu mogli, nemaju ni u Ministarstvu pravosuđa niti u Državnom izbornom povjerenstvu.

U Ministarstvu pravosuđa objašnjavaju da to što negdje nisu istaknuti kandidati neće utjecati na valjanost izbora jer su dobrovoljni i slobodni.

Prema neslužbenim podacima, na temelju dostupnih objavljenih lista, pripadnici 16 nacionalnih manjina birat će članove za 221 vijeće i 42 predstavnika, umjesto za 470 vijeća i 140 predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukrajinci, Nijemci, Slovaci i Rusini jedini su podnijeli kandidature za sva zajamčena vijeća, kao i Židovi za jedinog predstavnika kojeg biraju u Zagrebu. Ostale manjine predložile su članove za samo dio vijeća i predstavnika. Neke manjine nisu uspjele predložiti ni sve članove vijeća, primjerice Austrijanci koji biraju svoje vijeće za cijelu Hrvatsku u Zagrebu predložili su samo četiri kandidata, za vijeće od 25 članova.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo je i o prvim prigovorima na objavljene liste.

Kao neosnovan odbijen je prigovor Demokratske zajednice Mađara Primorsko-goranske županije jer su se na zajedničkoj izbornoj listi našli njihovi kandidati i kandidati Saveza mađarskih udruga. DIP je odgovorio da je lista sastavljena prema zakonu, odnosno da su kandidati na listu uvršteni prema abecednom redu prezimena.

DIP je preinačio rješenje splitsko-dalmatinskog Županijskog izbornog povjerenstva po kojem su dva kandidata crnogorske manjine skinuta s liste, iako su pred nadležnim tijelom uprave koje vodi popis birača izjavili da su pripadnici crnogorske manjine.

(Hina) ggrb sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara