Uvjerljiva pobjeda: Josipović pobijedio u svim županijama osim u Lici

Tekst: P.V.
Foto: Goran Mehkek, Davor Pongračić/Cropix

TEŠKO je pobjeda Ive Josipovića mogla biti uvjerljivija. SDP-ov kandidat dobio je čak 20 posto glasova više od zagrebačkog gradonačelnika, a jedina županija u kojoj je Bandić porazio Josipovića je Ličko-senjska. Iako je i tu bilo gusto. U toj je županiji, koja je tradicionalna utvrda HDZ-a, Josipović dobio 48 posto, a Bandić 52 posto glasova.

> Tema - Predsjednički izbori: Komentari, izjave, reakcije

Naravno da je Bandić, kao što se očekivalo, uvjerljivo slavio i "u svojoj drugoj domovini" Bosni i Hercegovini. Ivo Josipović je u BiH dobio tek šest posto glasova, dok je za Bandića glasalo 94 posto hrvatskih državljana u BiH.

Najuvjerljivija je Josipovićeva pobjeda na sjeverozapadu Hrvatske: u Istarskoj županiji je dobio 83 posto glasova, a u Primorsko-goranskoj 76 posto glasova. Izuzetno uvjerljiv Josipović je bio i u Varaždinskoj županiji s 80 posto glasova, a isto toliko glasova je SDP-ov kandidat dobio i u Međimurskoj županiji. Josipovića je s uvjerljivom većinom izabrala i Koprivničko-križevačka županija (71 posto naspram Bandićevih 29 posto glasova).

Vrlo je malo županija u kojima je Josipović dobio manje od 60 posto glasova. To su tek Sisačko-moslavačka (57 posto), Požeško-slavonska (59 posto), Brodsko-posavska (53 posto), Zadarska (55 posto), Šibensko-kninska (54 posto), Vukovarsko-srijemska (53 posto), Splitsko-dalmatinska (51 posto) i Dubrovačko-neretvanska (56 posto).

Iz ovih podataka jasno je da najmanju podršku Josipović, s izuzetkom Like, ima u Dalmaciji, iako su se i na jugu Hrvatske svi veliki gradovi priklonili SDP-ovom kandidatu. U Zadru je tako Josipović dobio 65, a Bandić 35 posto, u Šibeniku je imao 60 prema Bandićevih 40 posto, u Splitu 61 prema Bandićevih 38 posto, a u Dubrovniku 63 prema Bandićevih 37 posto. U Puli je osvojio čak 82,66 posto, a u Zagrebu 62,19.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara