"Uz Sanadera, SOVA prisluškivala i lokalne i regionalne jedinice u Hrvatskoj"

LJUBLJANSKI Dnevnik objavio je stenogram izjave koju je bivši ravnatelj slovenske obavještajne službe SOVE Iztok Podbregar nedavno dao članovima parlamentarnog Odbora za nadzor obavještajnih službi, a u kojoj tvrdi kako je obavještajno pokrivanje hrvatske u SOVA-i bila stvar "visokog prioriteta".

Osim hrvatskog premijera Ive Sanadera i slovenskog mu kolege Janeza Janše, gore spomenuta slovenska tajna služba prisluškivala je, kako prenosi ljubljanski Dnevnik Podbregarevu izjavu, i neke regionalne i lokalne jedinice, poput Istre s njezinim uglednicima i regionalnom upravom i policijom, kao i ribarske skupine, hrvatsku pomorsku policiju i slično.

Podbregar je, kako kaže, o prisluškivanju službeno izvijestio i bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa, te kaže kako bi o tome trebao postojati i pisani dokaz.

Nakon što su saslušali Podbregara, članovi parlamentarnog Odbora za nadzor obavještajnih službi otišli su u prostorije SOVA-e, gdje su otkrili tonske zapise razgovora između Sanadera i Janše. Radi se o razgovorima u kojima su se, kako su ranije kazali zastupnici vladajuće koalicije, dvojica premijera dogovarali o smirivanju u Piranjskom zaljevu.

Iztok Podbregar, šef Sove iz 2004. godine (razdoblje kada su navodni razgovori snimani), pred slovenskom je parlamentarnom komisijom za kontrolu tajnih službi 4. rujna dao svoj iskaz u vezi s obavještajnom aferom. Prije toga već je jednom bio pred komisijom, ali nije htio govoriti bez svog odvjetnika.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara