Hrvatska nije alarmirana: 16 EU zemalja pogođeno skandalom s konjetinom deklariranom kao "goveđe meso"

Hrvatska nije alarmirana: 16 EU zemalja pogođeno skandalom s konjetinom deklariranom kao "goveđe meso"

Ilustracija: Findus

IAKO navodno u zdravstvenom smislu nema razloga za zabrinutost, štoviše - stručnjaci kažu kako je konjetina zdravija od govedine, skandal sa konjskim mesom deklariranim kao "goveđe meso" ne prestaje tresti Europu. Lažno deklarirano meso navodno se prodavalo u najmanje 16 zemalja.

Zasad je potvrđeno da je lažno deklarirane konjetine bilo u prodaji u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Irskoj i Rumunjskoj, a kako prenosi BBC, strahuje se da je prodavana u još 11 europskih zemalja.

U Hrvatskom ministarstvu poljoprivrede smo odlučili provjeriti nalazi li se Hrvatska među 16 europskih zemalja koje su alarmirane zbog ovog slučaja? "Na hrvatskom RASFF sustavu nema obavijesti o predmetnom slučaju, što ukazuje da prema nama nije bilo distribucije spornih proizvoda", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na Indexov upit.

"Mislili smo da u našim proizvodima koristimo testiranu francusku govedinu, a zapravo su nas opskrbljivali rumunjskom konjetinom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zemlje porijekla spornog mesa su navodno Cipar i Rumunjska. Francuska kompanija Poujol nabavljala je smrznuto meso od ciparskih dobavljača, a Nizozemci su ga kupovali od dvije rumunjske mesnice.

Poujol je mesom opskrbljivao luksemburšku tvornicu u vlasništvu francuske grupacije Comigel, a meso je onda prodavano u sklopu gotovih smrznutih jela švedskog proizvođača Findus, koji također za ovaj skandal krivi svoje rumunjske dobavljače mesa. Otkriveno je da testirani uzorci s "goveđim mesom" sadrže 60 do čak 100 posto konjetine!

"Mislili smo da u našim proizvodima koristimo testiranu francusku govedinu, a zapravo su nas opskrbljivali rumunjskom konjetinom. Šokirani smo!", poručio je direktor francuske podružnice Findusa, Matthieu Lambeaux, te najavio tužbe protiv dobavljača.

Basescu: Ovo bi ozbiljno moglo narušiti kredibilitet Rumunjske

Otkrićima je preneražen i rumunjski predsjednik Traian Basescu koji je upozorio kako bi ovo ozbiljno moglo narušiti kredibilitet Rumunjske "na mnogo godina" te kako bi se zemlja mogla suočiti s restrikcijama izvoza ukoliko bude i službeno potvrđeno da su uzrok problema rumunjski mesari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara