VIDEO Plenković o Ramljaku: Dogodila se pogreška, sljedeći tjedan novi povjerenik za Agrokor

VIDEO Plenković o Ramljaku: Dogodila se pogreška, sljedeći tjedan novi povjerenik za Agrokor

Foto: FaH

DANAS u 10 sati počela je sjednica vlade, prva nakon jučerašnjeg dramatičnog dana u Banskim dvorima.

>> SAD JE JASNO Plenković nema ni najmanjeg pojma što radi s najvećom krizom ikad


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da se vode konzultacije o izboru novog izvanrednog povjerenika u Agrokoru, te da će Vlda u vrlo kratkom roku predložiti Trgovačkom sudu izvanrednog povjerenika i njegova zamjenika.

Osvrnuvši se na situaciju u Agrokoru, Plenković je na početku sjednice Vlade kazao da je poruka o normalnom funkcioniranju kompanije, nastavku izvanredne uprave, kontinuiranim i stalnim razgovorima s predstavnicima vjerovničkog vijeća i kreditora ne samo retorička, nego da je to i napravljeno.

"Ovog puta ćemo imati više od jednog predstavnika"


"Vodimo konzultacije o prijedlozima novih članova izvanredne uprave i Vlada će sukladno svojoj odgovornosti donijeti u vrlo brzom roku, rekao bih početkom idućega tjedna kad se sve potrebne konzultacije završe, prijedloge i na taj način predložiti Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Izgledno je da ćemo ovoga puta imati više od jednog predstavnika, tj. sigurno i zamjenika izvanrednog povjerenika", istaknuo je Plenković.

Ponovio je da je Vladin angažman prošle godine bio je ključan za gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje te ustvrdio da je potez koji je napravljen, potvrdilo se sad već kroz godinu dana, bio ispravan.

"Hrvatska nije doživjela gospodarski tsunami, a mogla je. I zato svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povezao političku situaciju s "potrebnim mirom za dovršetak procesa"

"Ako ljudi ne razumiju da bez stabilne političke situacije u zemlji i normalnog funkcioniranja i Vlade i Hrvatskog sabora nema potrebnoga mira za dovršetak ovog procesa koji je u svojoj biti gospodarske i financijske naravi, a njegov je jedini cilj održavanja radnih mjesta i održavanje normalnog funkcioniranja tih kompanija, pa onda i dobavljača, malih OPG-ova i svih drugih koji su vezani ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji", kazao je Plenković.

I zato, kazao je, nikakve "nagle, abruptne odluke, koje mogu pokazati dinamičnost u odlučivanju, a s druge strane prouzročiti veću krizu, u ovako kompleksnim, ekonomskim i pravnim situacijama nisu primjerene", dodavši da javnost to mora razumjeti.

Kazao je i da se dogodila pogreška te da je Vlada našla rješenje da tu pogrešku otkloni, a bitna, glavna temu – nastavak restrukturiranja kompanije i postizanje nagodbe - ostaje temeljni cilj Vlade.

"I zato je važno da svi politički akteri u zemlji toga budu svjesni, tu će se vidjeti njihova zrelost i odgovornost u cijelom ovom procesu", rekao je.

Iz Agrokora su u srijedu ujutro potvrdili da je izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

Premijer Andrej Plenković kazao je jučer da proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje, Vlada trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u do tada Ante Ramljak nastavlja svoj posao.

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Zakonom je definirano da izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. On može imati i zamjenike, koje također na prijedlog Vlade imenuje sud. Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor izvanrednog povjerenika.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara