Prosvjed liječnika specijalizanata protiv "robovlasničkih ugovora"

Prosvjed liječnika specijalizanata protiv "robovlasničkih ugovora"

Foto: Facebook

MLADI liječnici - specijalizanti danas prosvjeduju pred ministarstvom zdravstva protiv "robovlasničkih ugovora o specijalizacijama".

'Zadržimo liječnike u Hrvatskoj', kratka je i jasna poruka koju liječnici s prosvjeda žele uputiti nadležnima da se zaustavi alarmantan odljev liječnika iz hrvatskih bolnica. U moru razloga zbog kojih liječnici, u sve većem broju, donose odluku da svoju hrvatsku adresu zamijene inozemnom, tri su najvažnija  - neujednačena praksa određivanja ugovornih obaveza liječnicima u Hrvatskoj i neravnopravan položaj u kom se trenutno nalaze i nepovoljni uvjeti rada mladih liječnika.

>> Liječnici spremaju veliki prosvjed: "Ne odlazimo samo zbog plaća!"

Nakon što su održali prosvjed i istkanuli svoje zahtjeve, na razgovor ih je pozvao ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Podršku im je dao i Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, kao i predstavnici Hrvatske udruge bolničkih liječnika te predstavnici Hrvatske u

Specijalizanti ramještaju namještaj po odjelu, čiste sobu mentora, šeću bolesnike...

"Gdje to piše da specijalizanti u 24h moraju obaviti 193 pregleda?

Gdje to piše da specijalizanti u 5 dana trebaju biti u 3 smjene dežurni, a dvije pripremni?Gdje to piše da specijalizanti 26 sati trebaju provesti u komadu o operacijskoj sali "educirajući se"?

Kakva je to specijalizacija kada liječnici razmještaju namještaj po odjelu?

Kakva je to specijalizacija kada liječnici čiste sobu svog mentora?


Kakva je to specijalizacija kada liječnici šeću bolesnike po Maksimiru?

Kakva je to specijalizacija kada liječnici dijele testove na ispitu kojeg drži njegov mentor?

Da specijalizanti štrajkaju jedan dan, sustav bi se raspao. Profesori mogu ne doći mjesec dana i nikome ništa", rekao je jedan od govornika ovog skupa.

Ugovori su "uzmi ili ostavi"

"Ovo je situacija uzmi ili ostavi, biti ili ne biti. Kako bi jedan kolega rekao, s pištoljem na čelu. Ako ne pristanemo na uvjete, idemo na cestu. To je 'besplatno školovanje u Hrvatskoj, odnosno specijalizacija.

Možemo šutjeti i čekati deset godina da prođe ugovor i postanemo 'pravi' specijalizanti, ili možemo ustati protiv ovakvih ugovora.", istkanula je druga govornica.

Raskid ugovora o specijalizaciji liječnike košta više od milijun kuna

Liječnica koja je pobjegla raditi u druge zemlje Europske unije, prosvjednicima je uputila pismo i podržala ih u njihovim traženjima.

"Potpisala sam ugovor na 10 godina. Morala sam pristati na specijalizaciju u 500 kilometara udaljeno mjesto. Raskid ugovora košta me više od milijun kuna.

Otišla sam jer sam mjesečno radila 300 sati. Otišla sam jer sam morala dežurati u 2 ustanove. Otišla sam jer sam radila u smjenama od 24, 36 i 48 sati.

Otišla sam jer sam radila i petkom i svetkom", rekla je liječnica koja se danas spori s Hrvatskom oko plaćanja odštete zbog raskida ugovora.

Prosvjednike pozvao ministar

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pozvao je predstavnike prosvjednika na razgovor.

Ministar Kujundžić najavio izmjene pravilnika

Prije nekoliko dana je i ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao današnji prosvjed mladih liječnika specijalizanata, specijalista i stažista pod nazivom "Zadržimo liječnike u Hrvatskoj" pred Ministarstvom zdravstva rekavši kako oni imaju pravo na prosvjed.

"Mladi liječnici imaju pravo prosvjedovati  i izraziti svoje nezadovoljstvo, a vjerujem da će, kada razmijenimo argumente, razumjeti da je novi Pravilnik o specijalizacijama, koji je pripremljen i na konzultacijama, najprimjereniji za ovaj trenutak, imajući u vidu interese pacijenata, mladih liječnika te bolnica i županija koje su zadužene za skrb o pacijentima", kazao je Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara