UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE U Osijeku pretukao psa metalnom šipkom jer je pobjegao iz dvorišta

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE U Osijeku pretukao psa metalnom šipkom jer je pobjegao iz dvorišta

Foto: Azil Osijek - volonteri

NA FACEBOOK profilu "Azil Osijek -  volonteri" često se mogu pronaći potresne priče pasa koje su volonteri spasili ili ih pokušavaju spasiti.

Jedna posebno tužna priča, koja je mnoge i razljutila, osvanula je sinoć na njihovom profilu. Naime, dobili su dojavu o pretučenom psu Feliksu. Vlasnik ga je pretukao metalnom šipkom, a Feliks je sada je na njihovoj skrbi.

"Izmlatio ga metalnom šipkom"

"9 i nešto zove me gospodin. Očito šokiran, glas drhtav. Susjedu je pobjegao pas, otrgnuo se s lanca, kada ga je pronašao, izmlatio ga je metalnom šipkom, dok nije onemoćao, urlao, skičao, više nije mogao hodati, pa ga je vukao lancem do garaže koja mu je valjda zaklon i tamo ga opet svezao. Psa se više ne vidi, ne čuje i ne zna je li živ.

Kažem da odmah zove policiju i da mi javi kada dođu da možemo i mi intervenirati i uz dozvolu odvesti psa veterinaru. U međuvremenu imamo druge pozive, druge intervencije. Zovem za svaki slučaj ja njega, da nije negdje zapelo. Policiju nije nazvao boji se! Tražim detalje i zovem policiju, dolazimo prije njih, ne vidimo psa, čekamo.

Stižu, ali dojavljeni nam kućni broj je krivi, njezin stanovnik se izderava na sve nas, 3 policajca i nas dvije, sprda se na račun Azila i prijeti mi batinama jer, bože moj, takvo što pomisliti o branitelju PTSP-ovcu. Na našu inicijativu idemo u kuću pored, tamo se vidi neki lanac. Nema nikog kod kuće, ne vidimo psa, samo lanac koji vodi u garažu", napisali su na svojoj Facebook stranici.

"Oko zatvoreno, krv iz nosa, usta..."

"Uspijemo kroz ogradu malo povući lanac, izlazi Feliks, vuče se prednjim nogama van, dahće, hropće. Oko zatvoreno, ispod njega zgrušana krv, otekla otvorena rana na obrazu, krv iz nosa, usta, pokušava se pridići zadnjom nogom, ne može. Desna zadnja bolno zgrčena šapa, dvostruko veća nego što bi trebala biti. Odustaje, legne pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kucamo, zvonimo, ništa. Po dvorištu i pred dvorištem vidimo tragove krvi. Dvorište je mokro, oprano. Policija zove dalje, krim policiju, veterinarsku inspekciju.
Vet. inspekcija odgovara kako treba izaći na teren bilo koji veterinar i ustvrditi stanje, nema potrebe za njihovom intervencijom.

Policija i ja zovemo sve osječke veterinare, dobivamo iste odgovore. Dvije ambulante nemaju terenca, dvjema su veterinari zauzeti na operacijama, dvjema su terenci već zauzeti.

U međuvremenu se vlasnik pojavio.

Veterinar dolazi oko 4, inspekcija teškom mukom također.
Odvozimo ga na daljnju obradu u 17, sediranog jer je sad već sve htio pojesti. Ustanovljena povreda oka, duboka rana pod istim okom, fraktura gornje vilice, izbijeni zubi, smrskana šapa i sve njene sitne košćice. 10 godina...Felix...", objavili su na Facebook stranici azila.

Felix je sada pod skrbi azila

Danas su objavili kako je Felix u njihovoj skrbi te kako je operiran.

"Feliksu smo rekli da pola Hrvatske (i šire) pita za njega, pa vam se odlučio nasmiješiti <3 Kod nas je Azilu, jučer je operiran i stabilno je. Doduše teško ustaje i hoda jer osim slomljene noge je i prepun hematoma ali se trudimo i on i mi! Još uvijek je u šoku i nije baš lud za ljudima al nije mu za zamjeriti, tek ga treba uvjeriti u to da postoje i bolji od onih koji je do sada upoznao. Mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu i osim maksimalne kazne za tzv "skrbnika" tražit ćemo i trajno oduzimanje Feliksa tom gadu kao i trajnu zabranu držanja životinja! (i ne bojte se - ni mrtvi ga ne bismo vratili!) Felix zbog slomljene vilice može jesti samo mokru hranu pa ako je netko u mogućnosti dostaviti mu koju konzervu bio bi vam zahvalan! A mi ćemo vas redovito apdejtati o svemu", poručili su u objavi u kojoj su objavili i Felixovu fotografiju.

Traže svjedoke koji bi pomogli u istrazi

Danas smo ih kontaktirali za komentar ovog slučaja, a pitali smo ih i kako je Feliks.

"Feliks je žrtva ne samo jednoga čovjeka, nego čitavoga sustava koji životinje tretira kao stvari, a ne kao živa bića! Zakon ih imenuje predmetima pa nije niti čudo kada onda oni koje nazivamo poremećenima ih tako i tretiraju. Sustav, na kojemu je sada da identificira počinitelja ovog stravičnog zločina kao zlostavljača i kazni ga maksimalnom kaznom, profunkcionirat će tek onda kada svi prestanemo šutjeti I postanemo dovoljno hrabri da ga prodrmamo iz temelja, kada budemo dovoljno hrabri da na glas kažemo tko su nam susjedi, roditelji, partneri, kada prestanemo biti samo nijemi svjedoci i djelujemo na sav glas! Još uvijek tražimo da nam se jave svi potencijalni svjedoci čiji iskazi će pomoći u istrazi.

Feliks je operiran i o njemu brinemo u našemu Azilu iz kojega će izaći tek onda kada mu pronađemo dobre ljude koji će ga učiniti članom svoje obitelji I borit ćemo se za to svim svojim snagama! Od nadležnih institucija zahtijevat ćemo, osim maksimalne kazne, i trajno oduzimanje Feliksa kao i doživotnu zabranu držanja životinja", odgovorili su nam.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara