Uznemirujuće fotografije i snimke: Hoće li Gadafijev ubojica biti kažnjen?

Uznemirujuće fotografije i snimke: Hoće li Gadafijev ubojica biti kažnjen?

Foto: AFP

MLADI libijski pobunjenik iz Bengazija, koji je identificiran kao Sanad al-Sadek al-Ureibi, tvrdi da je on ubio Moamera Gadafija. Ureibi, u snimci koja se pojavila na internetu, tvrdi da je u Gadafija ispalio dva metka.

"Nije umro odmah. Trebalo mu je pola sata", kaže Ureibi. Na snimci se s njim nalazi još nekoliko njegovih suboraca, koji mu čestitaju, te pokazuju kameri zlatni prsten i krvavu jaknu, koji su navodno pripadali Gadafiju. Na prstenu je ugravirano ime Gadafijeve druge supruge Safije, te datum njihovog vjenčanja.

Međunarodna zajednica zatražila je istragu Gadafijevog ubojstva i mogla bi tražiti da se Ureibija izvede pred sud. No, za libijske pobunjenike mladić koji tvrdi da je presudio pukovniku je preko noći postao narodni heroj.

Pogledajte trenutak kada su Gadafija izvukli iz skrovišta

Na najnovijoj objavljenoj snimci hvatanja Moamera Gadafija vide se trenuci nakon što je bivši diktator izvučen iz cijevi u kojoj se skrivao te je stavljen na automobil.

Oko njega se nalazilo nekoliko pobunjenika koji su ga uhvatili. Gadafi ih je pitao što rade. "To nije dozvoljeno po islamskim zakonima. To što radite je zabranjeno. Dečki to što radite je pogrešno. Znate li razliku između dobrog i lošeg", upitao ih je Gadafi.

Pobunjenici su samo vikali "Bog je velik". Dok je Gadafi molio za milost jedan od pobunjenika mu je rekao "zašuti, psu". No, snimka i otkiva da je Gadafi prije smrti mogao hodati te baca novo svjetlo na njegovu smrt koja je najvjerojatnije bilo ubojstvo.  

Pleme bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija traži od Prijelaznog nacionalnog vijeća brzi pokop bivšeg vođe i njegovih sinova u gradu Sirtu kako i nalažu islamski zakoni i tradicija plemena.

Muškarci, žene i djeca su se okupili blizu mjesta gdje je izloženo Gadafijevo tijelo te se žele fotografirati s njim. "Želimo vidjeti psa", neki su vikali, piše Al Arabiya. Gadafijevo tijelo je smješteno u klaonici u trgovačkom centru dok libijske vlasti raspravljaju kako i kada ga pokopati.

Očekuje se obdukcija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego Gadafi bude pokopan, na njegovom će tijelu biti provedena obdukcija, odlučile su pobunjeničke vlasti, prenosi BBC.

UN i Gadafijeva obitelj zatražili su istragu o okolnostima njegove smrti. SAD također traži da Libijci izađu u javnost sa svim zbivanjima koja su prethodila Gadafijevu ubojstvu.

NATO odlazi iz Libije

Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen je kazao da su vojne operacije tog saveza u Libiji blizu završetka te da su se partneri dogovorili o privremenom datumu kraja kampanje za kraj ovog mjeseca. "Do 31. listopada NATO će pratiti situaciju i zadržati kapacitete koji će biti dovoljni za odgovor na prijetnje civilima, ako to bude potrebno", kazao je Rasmussen.

Dodao je kako će NATO konačnu odluku o kraju operacije donijeti sljedeći tjedan. "U međuvremenu ćemo se konzultirati sa UN-on i Prijelaznim nacionalnim vijećem", kazao je glavni tajnik NATO-a i dodao kako je ponosan na ono što su učinili zajedno sa svojim partnerima, od kojih su mnogi bili iz te regije.

Libija se priprema za izbore

Sutra, u nedjelju, i službeni će doći kraj 42-godišnjoj Gadafijevoj vladavini. Pobunjenička vlast proglasit će da je zemlja oslobođena i početi pripreme za "slobodnu i demokratsku budućnost". Proglas će stići iz Bengazija, u kojem je pobuna protiv Gadafija i započela.

Planirana je velika proslava "dana oslobođenja", nakon čega bi trebale krenuti i pripreme za parlamentarne izbore. Priprema se i formiranje prvog političkog pokreta, Stranke libijske solidarnosti, javlja Guardian. Očekuje se da će se izbori održati kroz narednih osam mjeseci. Prva zadaća nove vlade bit će formiranje libijskog ustava. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara