V. d. ravnateljica HZZ-a poništila natječaj za pročelnike područnih službi HZZ-a

V. d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Zrinka Blažević poništila je javni natječaj za pročelnike u 18 područnih službi HZZa.

HZZ je u dnevnom tisku objavio oglas u kojem se kaže da je natječaj za radna mjesta pročelnika 18 područnih službi, koji je objavljen u javnim glasilima 8. studenoga prošle godine i 17. siječnja ove godine, ništavan.

Natječaj za izbor pročelnika kojima je krajem siječnja istekao mandat raspisala je bivša ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić, koju je Vlada smijenila prošloga tjedna.

Od 18 pročelnika, 11 ih je bilo izabrano ponovno, šest je bilo novoizabranih, a u vinkovačkom područnom uredu imenovan je v. d. Oni su trebali danas stupiti na dužnost, no nakon poništenja natječaja svi dosadašnji pročelnici ostaju na svojim mjestima kao v. d. pročelnici.

Natječaj je poništen jer postupak izbora nije proveden u skladu s općim aktima HZZ-a, izjavila je Hini Zrinka Blažević.

"Nije poštovan rok žalbe, koji istječe danas, a s novim su pročelnicima ugovori o radu sklopljeni još prije tjedan dana", rekla je Blažević.

No, bivša ravnateljica kaže da je odabir kandidata obavljen uz poštivanje zakonskih i statutarnih odredbi koje omogućavaju ravnatelju HZZ-a da samostalno imenuje pročelnike područnih službi.

"Izabrane su najkompetentnije osobe između ukupno 70 testiranih kandidata, pri čemu su svi dosadašnji pročelnici prošli istovjetni postupak kao i ostali", izjavila je Crnković-Pozaić Hini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati su prošli tri kruga - u prvom su testirane opće sposobnosti i osobine ličnosti, u drugom su kroz radionice ispitivane njihove sposobnosti planiranja, organiziranja, suradničkog vođenja, timskog rada, inicijativnost, komunikativnost, kreativnost i sl., a u trećem su s njima obavljeni intervjui.

HZZ će provesti novi natječaj, no tek nakon što krajem travnja istekne novi rok žalbe, budući da se sada mogu žaliti kandidati koji nisu stupili danas na dužnost iako imaju potpisane ugovore o radu.

Zrinka Blažević kaže kako ne zna hoće li novi natječaj za pročelnike biti proveden na način koji je uvela njezina prethodnica, a koji se dosad nije primjenjivao u državnim službama.

No, odbacila je tvrdnje objavljene u tisku kako je natječaj poništen na intervenciju riječkoga HDZ-a koji je tražio da se spriječi smjena njegova člana Ognjena Crnkovića, dosadašnjeg pročelnika područnog ureda HZZ-a u Rijeci.

"Novi list" je u subotnjem broju objavio pismo riječkoga HDZ-a Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva u kojem se kaže da bi se otkaz radnog odnosa Crnkoviću "negativno odrazio na raspoloženje članstva HDZ-a u Rijeci", što bi imalo "negativni utjecaj na predstojeće lokalne izbore".

Budući da je Crnković među šestoricom bivših pročelnika koji nisu izabrani, "Novi list" zaključuje da je HDZ-ovo pismo glavni razlog smjene Sanje Crnković-Pozaić i poništenja natječaja.

Poništenje natječaja nema veze s pismom HDZ-a, ustvrdila je Zrinka Blažević dodavši da se iza takvih napisa kriju "lokalni politički obračuni". Najavila je da će Crnković, kao v. d. ravnatelja riječkog područnog ureda, sam demantirati takve optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara