Vašingtonski samit za "jačanje kapitalizma" u studenom

Vašingtonski samit za "jačanje kapitalizma" u studenom

BIJELA kuća organizira izvanredni samit sljedećeg mjeseca u Washingtonu na kojem će se okupiti svjetski lideri, predstavnici najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), Rusije, Indije, Kine i Brazila, da bi iznašli rješenje za "jačanje temelja kapitalizma", potvrdila je Dana Perino, glasnogovornica američkog predsjednika Georgea Busha, istaknuvši kako će ovaj susret biti tek jedan u nizu.

"Svjetski vođe će razmotriti kako postići napredak u rješavanju aktualne financijske krize, nastojat će usuglasiti stavove o njenim uzrocima, sve kako bi se izbjeglo ponavljanje sličnih ekonomskih poremećaja. Očekuje se dogovor o zajedničkim načelima za reformu regulatornih i institucionalnih režima svjetskih financijskih sektora", pojasnila je Perino.

Svjetski analitičari suglasni su da je nakon pometnje početkom listopada izbjegnut potpuni raspad financijskog sustava i to zahvaljujući abnormalno velikim državnim financijskim injekcijama u privatni sektor. Stručnjaci pak ostavljaju otvorenim pitanje kako je moguće spriječiti ponavljanje ekonomske krize imajući u vidu sve prisutniju prijetnju globalne recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I UN najavljuje formiranje radne grupe na visokom nivou koja će razmotriti reformu globalnog financijskog sustava. UN-ovim tijelom trebao bi predsjedavati Joseph Stiglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001.

"Ono što treba poduzeti u ovom trenutku je uspostavljanje dnevnog reda. To svakako podrazumijeva potrebu stvaranja globalnog regulatornog okvira. Držim da ne treba očekivati formuliranje nekakvog čvrstog globalnog seta regulativa, ali trebamo stremiti ka sustavu koji bi barem značio veću usuglašenost i poštovanje nekoliko temeljnih pravila, što do sada nije bio slučaj", poručio je Stiglitz.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara