Vatrogasac Frane Lučić boluje od PTSP-a, te neće dati iskaz

JEDINI preživjeli vatrogasac Frane Lučić ipak neće dati iskaz istražnom sucu Branku Iviću u nastavku istrage o požaru u kojemu je stradalo 12 njegovih kolega, odlučio je to danas šesteročlani liječnički konzilij.

Konzilij su činili dva anesteziologa, molekularni biolog, epidemiolog, plastični kirurg te psihijatar Goran Dodig, čije je mišljenje bilo presudno.

Kako prenosi RTL Juroslav Nagatin, pomoćnik ravnatelja za medicinska pitanja splitske bolnice izjavio je kako je Lučić s razmjerima tragedije upoznat tek djelomično. Dodao je kako je Lučiću danas izvršeno zadnje presađivanje uzgojene kože iz Bratislave  te kako se dobro oporavlja.

"Opće fizičko stanje je zadovoljavajuće, izvršeno je pokrivanje defekata kože s uzgojenom kožom iz Bratislave. Što se tiče psihičkog stanja, evidentni su pomaci nabolje, ali još uvijek postoje ozbiljni razlozi da se ozlijeđenoga poštedi svjedočenja na sudu. Za dva tjedna ćemo ponovno procjeniti njegovo psihofizičko stanje. On nešto djelomično zna, ali još uvijek nije sposoban da bi to sve znao. On zapravo ima PTSP." - rekao je Nagatin za Radio Dalmaciju.

Ravnatelj KBC-a Split dr. Dujomir Marasović rekao je jučer kako će konziliju prilikom donošenja odluke o mogućnosti da Lučić svjedoči, glavni kriterij biti stabilnost zdravstvenog stanja mladog vatrogasca. Liječnike neće  impresionirati nikakvi pritisci ni nagađanja, napominje Marasović, te dodaje kako će Lučić svjedočiti tek kada za to uistinu bude spreman i sposoban.

Svjedoci se nisu pojavili na sudu

Na zadarskom Županijskom sudu danas se trebao nastaviti istražni postupak o kornatskoj tragediji.

Pred istražnim sucem Ivićem trebali su svjedočiti četiri pripadnika Hrvatske gorske službe za spašavanje (HGSS), no niti jedan se nije pojavio. Jedan od njih trebao je biti Dubravko Primužić, koji je trebao objasniti jesu li vojni specijalci, kako stoji u zapisniku s Divulja, odvezli, a zatim vratili tri  tijela na Veliki Kornat. No, Primožić nije došao jer tvrdi kako nije dobio poziv.

Djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), koji su tu informaciju i zapisali u operativni dnevnik, potvrdili su kako su je upisali na temelju Primužićeve dojave.

Screenshot: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara