DALMACIJA ODSJEČENA Zbog orkanske bure i vijavica autoceste zatvorene za sva vozila, najgore dolazi u noći

DALMACIJA ODSJEČENA Zbog orkanske bure i vijavica autoceste zatvorene za sva vozila, najgore dolazi u noći

Foto: HAK, Goran Kovacic/PIXSELL

HRVATSKI autoklub objavio je na svojim stranicama važno upozorenje svim vozačima.

"Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta (orkanski vjetar, snježna vijavica, snijeg) savjetujemo vozačima da odgode svoje putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto MOGU PROMETOVATI SAMO OSOBNA VOZILA i to državnim cestama DC50 i DC27 čvor Sveti Rok (A1)-Gračac-Zaton Obrovački-Benkovac i dalje prema Dalmaciji i obrnuto. Za ostale skupine vozila nema trenutno nema slobodne ceste iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog pojačanog prometa osobnih vozila i prevrnutih teretnih vozila na cesti između Gračaca i Obrovca na nekoliko dionica vozi se otežano u koloni jednim trakom zbog naizmjeničnog propuštanja vozila. Molimo vozače za strpljenje i razumijevanje.

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta (olujni vjetar, snježna vijavica, zimski uvjeti) savjetujemo vozačima, da ako je ikako moguće, odgode svoje putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto", napisali su.

>> KADA STIŽE PROLJEĆE? Za cijelu obalu na snazi je crveni alarm, dijelove zemlje opet će iznenaditi snijeg

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su;

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
- državna cesta Maslenica - Zaton Obrovački (DC54),
- DC1 Gračac - Knin, (zbog snježne vijavice),
- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, mostu Dr. Franje Tuđmana, dionici Jadranske magistrale DC8 između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti Kraljevica - Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Odroni, skliske ceste...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog srušenih i prepriječenih stabala na kolnik vozi se otežano na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Biograda i Pakoštana.

Zbog odrona na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Plas vozi se uz ograničenje brzine uz regulaciju semaforima.

Zbog odrona zatvorena je županijska cesta ŽC6166 Kučiće - Omiš, od Radmanovih Mlinica do Kučića. Obilazak je lokalnom cestom LC67123 kroz Svinišće.

Orkanski udari bure preko 130 km/h

Upravo se nad Otrantom produbljuje ciklona koje će sljedećih 12 sati svojim centrom ući u južni Jadran i dodatno se produbiti. Tlak zraka na razini mora u centru ciklone vjerojatno će pasti ispod 985 hPa. Zbog velike razlike u tlaku između spomenute ciklone u Jadranu i grebena anticiklone na zapadu, u Dalmaciji slijede vrlo vjetrovita večer i noć, piše Dalmacija Danas.

Već do 18 sati bura na mnogim lokacijama ima orkanske udare. Prema podacima DHMZ-a udari bure u Dubrovniku dosežu orkanskih 126 km/h, a najvjetrovitije je podno Velebita. Jedna mjerna postaja u blizini Senja popodne je zabilježila udar bure od 170 km/h.

Sljedećih sati bura će dodatno ojačati, a najjača bi mogla biti sredinom noći kada orkanskih udara može biti na velikom dijelu obale, a čak i nekim gradovima Dalmacije mogući su udari preko 130 km/h, osobito onim smještenim ispod obalnog gorja. Prva marčana bura, osim problema u cestovnom i prometu mora, može uzrokovati i manje štete zbog lomljenja grana, pa i stabala.

Veći dio dana na jugu Dalmacije prevladava oblačno, povremeno uz kišu, a po brdima pada snijeg. Kasno popodne susnježica je počela padati u dolini Neretve. Oborine se sve više “dižu” s juga pa će tijekom večeri oborine početi i gotovo diljem srednje Dalmacije. U Zagori će padati snijeg, uz obalu kiša i snijeg. Nije isključena mogućnost da se dijelovi obale noćas opet prolazno zabijele. Suho će se zadržati u sjevernoj Dalmaciji. Prema jugu posvuda postupan prestanak oborine. Iako će biti i tijekom jutra, bura će sve više slabiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara