"Večernji list" objavio prilog o dolasku Pape u Hrvatsku

DNEVNIK "Večernji list" u nedjeljnom je izdanju objavio poseban prilog "Dobro došao Sveti Oče!", posvećen skorašnjem pohodu pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku, od 5. do 9. lipnja.

Uz detaljan raspored Papina posjeta Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru, prilog donosi njegov životopis. Papa Ivan Pavao II., rođen kao Karol Wojtyla godine 1920. u Krakovu, prvi je papa koji dolazi iz slavenskih zemalja.

Na 32 stranice u boji, list donosi i popis svih Papinih putovanja - u 25 godina Papa je posjetio 130 država na svim kontinentima.

S povijesnog i religijskog aspekta predstavljaju se hrvatski gradovi koje će Papa posjetiti između 5. i 9. lipnja.

U prilogu se podsjeća na prethodna dva Papina boravka u Hrvatskoj, 1994. i 1998., kada je posjetio Zagreb, Mariju Bistricu i Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekstom o Mariji od Propetoga Isusa Petković, najavljuje se da će Papa tu utemeljiteljicu Družbe kćeri milosrđa, koja je glas svetosti stekla još za života, proglasiti blaženom na misi u Dubrovniku, 6. lipnja.

U drugom dijelu priloga "Večernjeg lista" su tekstovi o Papinoj podršci Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i opkoljenom Sarajevu te o drugim područjima njegova života - bavljenju književnošću i sportom.

U nekoliko tekstova ističe se kako je papa Ivan Pavao II. "pomaknuo sve granice do kojih su išli dotadašnji poglavari Katoličke crkve", te da je na prijelazu u treće tisućljeće obnovio Crkvu, a čovječanstvu je poslao poruke u kojima poziva na obraćenje čovjeka, pokoru kao i na jedinstvo svih kršćana i međureligijski dijalog.

Također se podsjeća kako je u posljednjih 25. godina Ivan Pavao II. objavio je 14 enciklika, među kojima encikliku "Evanđelje života" (1995.) u kojoj snažno osuđuje mnogovrsne napade i zločine protiv ljudskog života, te je okončao veliki projekt novog katekizma Katoličke crkve.

Prilog "Večernjeg lista" "Dobro došao Sveti Oče!" uredila je Marina Šerić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara