Osijek - pripreme za doček Svetog Oca

PRIPREME za dolazak pape Ivana Pavla II. u Osijek i Đakovo u Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji teku prema planu, to jest privode se kraju.

Središnje euharistijsko slavlje bit će u osječkoj Šprotskoj zračnoj luci, u kojoj se očekuje 200.000 hodočasnika iz Hrvatske, Vojvodine, Mađarske i BiH.

Osim izgradnje i popravka nekih ulica u Osijeku, pri kraju su radovi i na velikoj pozornici, dugačkoj 180 metara. Oltar i liturgijski prostor rade osječke tvrtke Gradnja, Vodovod te Zavod za urbanizam i izgradnju.

Hodočasnici, kojima će biti podijeljene publikacije sa svim uputama, na mjesto euharistijskog slavlja moći će dolaziti do 8,30 sati, te nakon što Sveti Otac njime prođe oko 10,15 sati i ode se odjenuti.

Vjernici koji nisu podignuli ulaznice moći će to učiniti pri ulasku. Premda nije zabranjeno unositi fotoaparate i mobitele, policija preporučuje se oni ne nose kako se pri pregledu na ulazu ne bi stvarala dodatna gužva.

Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vlado Tuličić opovrgnuo je informacije objavljene u nekim medijima da će vjernici do mjesta na kojem će se služiti misa pješačiti i po nekoliko kilometara, ističući kako su su sva parkirališta predviđena u blizini osječke Športsko-poslovne zračne luke. Bit će osigurano 7000 parkirnih mjesta.

Rekao je da će u Osijeku promet biti zatvoren od 22 sata 6. lipnja do 22 sata 7. lipnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon euharistijskog slavlja u osječkoj Športskoj zračnoj luci, Sveti Otac privatno će posjetiti biskupa msgr. Marina Srakića u Đakovu, gdje će nakon ručka i kratkog odmora razgledati katedralu.

Načelnik Tuličić preporučuje ljudima da izađu uz cestu, te da - zbog sigurnosnih mjera - na kućama zatvore prozore. To se odnosi i na ulice u Osijeku kroz koje će Sveti Otac prolaziti, među kojima je i Europska avenija.

Kod osječke župne crkve sv. Petra i Pavla nakratko će zastati, a zatim krenuti prema Zračnoj luci Klisi, odakle odlazi u Rijeku.

Gradska poglavarstva Osijeka i Đakova predlažu da 7. lipnja bude neradni dan, a biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić podupro je taj prijedlog.

Dan posjeta Svetog Oca Osjeku važan je u hrvatskoj povijesti, ističe đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić. Naime, 7. lipnja godine 879. papa Ivan VIII. poslao je pismo knezu Branimiru u kojemu ga proglašava vlasnikom hrvatske zemlje. Sveti Otac proglasit će 7. lipnja završetak II. biskupijske sinode, koju je biskup Srakić proglasio 7. lipnja prije pet godina da "Crkva odgovori izazovima vremena".

Posjetom pape Ivana Pavla II. Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji završava i proslava 150. obljetnice Zagrebačke metropolije.

Za Svetog Oca vjernici Đakovačke i srijemske biskupije pripremili su mnogobrojne darove. Upravo se završava svečana odora sa slavonskim motivima koju je za Papu kreirala mlada Osječanka Jelena Havelka, te odore za 300 svećenika koji će sudjelovati u obredu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara