Večernji list zarađivao na nedozvoljenim oglasima Hrvatskog bloka?

U SLAVONSKOM BRODU 18. ožujka slijede lokalni izbori, pa je trio HB-SDP-Večernji list zakuhao pravu malu dramu oko glasina o postizbornim koalicijama. HB je udario na SDP, na način koji je SDP ocijenio protuzakonitim i neodgovornim, i to preko Večernjeg lista, a HB tvrdi da samo odgovaraju na SDP-ove udarce.

Naime, 2. ožujka u Večernjem listu izlazi članak naslova "SDP i HNS opet zajedno?", plaćeni oglas u kojem se novinarskim stilom obavještava da je SDP počeo nekakve dogovore s koalicijom HSP-HSS-HSLS oko postizborne koalicije. Članak potpisuje Tomislav V., a nigdje ne piše čiji je to plaćeni oglas. Stvar se nastavlja člankom "Koalicija - kako su se Rački i Duspara našli", također plaćenim oglasom. Željko Rački je predsjednik brodskog SDP-a, a Mirko Duspara predsjednik brodskog HSP-a i bivši gradonačelnik.

6. ožujka Večernji opet objavljuje plaćeni oglas "Zaustavite Reuters", koji nepotpisan i dalje udara po SDP-HSP koaliciji, tvrdeći kako nitko od njih ne demantira tvrdnje iznesene ranije.  Plaćeni oglasi se nastavljaju 7. ožujka, tekstom "Rački o koaliciji HSP-HSLS-HSS: "Bambucha" je ukusna i slatka". Jučer izlazi članak "Uzbuna u središnjicama SDP-a i HSP-a zbog stanja u Brodu". U ovim člancima se tvrdi kako je objavljivanje Večernjakove vijesti i šutnja SDP-ovih i HSP-ovih čelnika o tome dokaz da takvi dogovori postoje, a ima i analiza njihove neprincipijelnosti. U jučerašnjem izdanju Večernjeg također izlazi isprika HB-u zbog toga što članci od 2. i 3. ožujka nisu označeni kao naručeni i plaćeni od HB-a.

Glavni problem ovih tekstova je što su pisani kao novinski članci. Iznad njih doduše piše "Plaćeni oglas", ali ne piše čiji je, pa prosječan čitatelj misli da se radi o novinarskom uratku. Tekstovi su usto izrazito kritični prema SDP-u i objavljuju, kako oni tvrde, potpune neistine na neprihvatljiv i nezakonit način. SDP kaže da se ovdje radi o očiglednom primjeru prljave kampanje.

U tu svrhu je SDP poslao nekoliko prosvjednih nota na različite adrese. 3. ožujka ide pismo na Gradsko izborno povjerenstvo u Slavonskom Brodu, 6. ožujka novo pismo na istu adresu, a 7. ožujka po jedno pismo Večernjem listu i Hrvatskom oglasnom zboru. U njima SDP navodi nekoliko prekršaja zakona i različitih kodeksa koji su ovime počinjeni.

Odnosno, kako stoji u pismima: "čl. 20. st.1. jasno kaže da oglas ne smije biti takav da kod gledatelja, slušatelja ili čitatelja izazove dojam kao da je riječ o programskom sadržaju medija, a upravo takav dojam ostavljaju u vašem listu objavljeni oglasi.

Nadalje, čl. 20. st. 5. kaže kako sponzorirani programski sadržaji moraju pri objavljivanju biti jasno označeni kao takvi imenom sponzora ili njegovim znakom. To nije učinjeno, što čitatelje dovodi u zabunu i tjera ih da vjeruju kako je plaćeni oglas autorski tekst novinara Večernjeg lista, a ne plaćeni pamflet kojim se nanosi neprocjenjiva šteta kandidatu za gradonačelnika Slavonskoga Broda g. Željku Račkome i cijelom SDP-u.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju se i kršenja "odredbe čl. 5. st. 2. i 3. Hrvatskog kodeksa oglašavanja", "odredbe točke 42. st. 3. Etičkog kodeksa Večernjeg lista", te čl. 29. Zakona o izboru predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave".

SDP traži od Večernjeg da se ispriča i objavi istinitost tvrdnji, od HOZ-a da protiv Večernjeg poduzme mjere, a od GIP-a da urgira da se stvar ispravi. Zasad je jedina poduzeta akcija isprika Večernjeg HB-u za članke od 2. i 3. ožujka,  ali nastavci tih članaka su objavljeni čak i jučer.

"Hrvatski blok se najmanje može prozivati za nekakvu negativnu kampanju. Mi smo samo uzvratili na negativnu kampanju koja je usmjerena u našem smjeru od Igora Dragovana i Željke Antunović, te tzv. političarke koja je krenula prozivati neke od nas osobno, iako i sama zna da za to nema osnove. Dakle, oni su počeli negativno, a mi smo im to pustili 5, 6 puta i tek onda odgovorili. Samo, u onome što smo mi napisali nema nikakve neistine, niti ičega prljavog. Postoje dogovori o postizbornim koalicijama, jer Račkom je jasno da sam ne može pobijediti na izborima. Da je sve istinito potvrđuje i to što nitko nije opovrgnuo te navode. Dakle, njima ne smeta što se radi o nekim neistinama, nego o tome što se o tome piše. Mi uopće nismo htjeli ulaziti u prljavu kampanju, budući da imamo jako dobar afirmativni program, i dali smo se u razrađivanje gospodarskog razvoja, ali smo reagirali na napade na nas.", kaže Jozo Meter, predsjednik gradske organizacije HB-a za Slavonski Brod i potpredsjednik stranke na državnoj razini.

"Jozo Meter laže, izmišlja i insinuira. Ne postoje nikakvi dogovori SDP-a o postizbornoj koaliciji s bilo kime osim s građanima Slavonskog Broda, od kojih očekujemo potporu za program koji nudimo njima i samo njima", demantira za Index tvrdnje o postizbornoj koaliciji tajnik SDP-a Igor Dragovan.

"Usprkos neprihvatljivim metodama kojima se počinju služiti neki na političkoj sceni, pa možda i motivirani njima, odlučni smo svojim biračima predstaviti svoj program za bolji, ljepši i sigurniji život u Slavonskom Brodu i cijeloj Hrvatskoj.U tom pravcu, iako šokirani metodama koje se počinju koristiti, zadovoljni smo motiviranošću i nepokolebljivošću naših stranačkih kolega, a još više pozitivnim reakcijama naših birača na pozitivne programe koje predstavljamo i upravo nas to motivira da nastavimo u tom smjeru. Za svaku je osudu indolentnost i izostanak reakcije onih koji su morali i trebali reagirati, a koji reagirali nisu - izbornog povjerenstva. Povjerenstvo će vjerojatno reagirati u datom roku, ali sramota je što ih se na to mora siliti", rekla je za Index Željka Antunović.

Sve u svemu, jedan vrlo nezgodan i za budućnost jako negativan primjer predizbornih zavrzlama, kakav se nadamo da nećemo imati prilike vidjeti na parlamentarnim izborima krajem godine.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara