SDP: Svatko tko zaradi dohodak mora platiti porez, pa i na zarađeno na burzi

SDP: Svatko tko zaradi dohodak mora platiti porez, pa i na zarađeno na burzi

SDP JE u utorak odgovorio na kritike koje je izazvala njihova najava o uvođenju poreza na dobitke na burzama, te poreza na imovinu bogatih, koji bi skupo plaćali oni "s dubljim džepom".

Što se tiče poreza na kapitalnu dobit, glavni ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić, rekao je da je obaveza svakoga tko zaradi dohodak platiti porez na njega, kako bi se dio tog dohotka mogao ulagati u buduću proizvodnju. Do sada su dohoci na burzama bili oslobođeni od te takse.

"Kupio sam dionice INA-e za 37 tisuća kuna, i za mjesec dana sam ih prodao za 57 tisuća. Zaradio sam u mjesec dana dvadeset tisuća kuna, za koje radniku treba i godinu dana da zaradi, a nisam platio porez na taj kapital. Onaj tko zarađuje na burzi, ne mora platiti porez ni na sto tisuća ni na milijun kuna zarade. Svaka imovina mora biti efikasna, i država mora natjerati vlasnike imovine da ju aktiviraju", rekao je Jurčić, te naglasio da se novom kreativnom fiskalnom politikom moraju izjednačiti dohoci, od poreza na kamate, pa do poreza na kapitalnu dobit.

"Oni koji govore protiv ovakvog poreza štite ili monopolsku aktivnost burzi, velike investitore ili bogate koji špekuliraju kapitalom na burzama. Koliko je novca sa tržišta kapitala otišlo u proizvodnju?", pitala je Željka Antunović, potpredsjednica SDP-a.

Nastavila je kako oporezivanje dividende, odnosno kapitalne dobiti neće biti nikakav udarac na burze ili građane koji su se uključili u kupovinu dionica, jer bi se taj novac umirovljenicima vratio u mirovinama, a mladima u obliku besplatnog školovanja i zdravstvenih usluga, nakon čega je progovorila i o najavama kako SDP planira uvesti porez na bogatstvo.

"To je jedna od naših starih kontinuiranih ambicija. Oporezivanjem imovine mislimo više obuhvatiti one koji imaju više. Porez se ne bi odnosio na imovinu koja je potrebna za troškove života, stanovanja i tako dalje, nego na jahte i sve što je neobično stečeno u uvjetima rata, tranzicije i niskog gospodarskog rasta. A o tome ćemo govoriti neposredno pred izbore", rekla je Antunović.

Dogradnjom fiskalnog sustava, tvrde u SDP-u, porezno opterećenje bit će bazirano na ekonomskoj snazi poreznog obveznika, uz izjednačavanje dohotka od rada i kapitala.

Loša ulaganja treba kažnjavati

SDP je na današnjem predstavljanju svoje ekonomske politike konstatirao kako bi nove mjere trebale povećati godišnji gospodarski rast na oko osam posto. Uvođenje mjera potrebnih za postavljanje takve ekonomske politike trajalo bi prvih šest mjeseci, naravno ukoliko se građani na izborim opredijele za najveću opozicijsku stranku.

Jedna od zanimljivijih mjera koje je predložio SDP je kažnjavanje neproduktivnih ulaganja, mada nije precizirano na koji način.

"Već godinama gledamo kako se ulaže novac u izgradnju, što je isplativo sve dok ona ne završi. Tada se ispostavi da je održavanje skupo, a produktivnost nikakva. Niska efikasnost bi se trebala kažnjavati", rekao je Jurčić, te kao primjere naveo šumarstvo i brodogradnju u Hrvatskoj, koji su zbog "urušene potpore industriji", s vrlo dobrih pozicija, pali na dno produktivnosti, te iz godine u godinu donose gubitke, o čijim se iznosima često niti ne govori. Povukao je i paralelu sa sportom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sedam tisuća dolara po glavi stanovnika godišnje uloženih u sport, možda je malo previše. Prije sporta i kulture, važno je nahraniti proizvodnju", objasnio je Jurčić.

"Cilj nam je povećati domaću proizvodnju zbog čega će se stvoriti potražnja za inputima i potražnja za zaposlenicima. To će rezultirati povećanjem plaća, što je prijeko potrebno da bi građani mogli platiti svoja zaduženja koja iznose oko sto milijardi kuna", rekao je Ljubo Jurčić na konferenciji za novinare koja je izgledom i trajanjem podsjećala na predavanje.

Posebnu pozornost posvetio je regionalnom razvoju.

"Govoriti o fiskalnoj decentralizaciji je samo površan pokušaj razvoja regija. Za razvoj regija potrebno je izgraditi podlogu za razvoj minimalno četiri industrijske djelatnosti u jednoj regiji, a zatim razviti i socijalnu infrastrukturu, kako bi te regije postale primamljivije za život. Jer, zašto bi netko živio u Slavonskom Brodu ako ima baš sve što mu treba u Zagrebu", rekao je Jurčić.

Dodao je kako je na politici da stvori okruženje u kojemu bi građani sa znanjem i iskustvom stečenim u Hrvatskoj mogli biti plaćeni kao u inozemstvu, gdje su nadnice puno veće za isti učinak.

"U Hrvatskoj se stvara kultura nerada", rekao je SDP-ov gospodarski strateg, ističući da se stvarna nezaposlenost umanjuje administrativnim putem, a radno sposobno stanovništvo ostaje po strani i nikako ne pridonosi proizvodnji.

"Hrvatska ima dug države u inozemstvu čije kamate svake godine iznose gotovo jednako kao i rast bruto domaćeg proizvoda. Kada se od BDP-a oduzmu potraživanja vanjskih investitora, ostaje nam nacionalni dohodak, koji svojom veličinom ne ostavlja drugog izbora nego daljnje zaduživanje ili prodavanje imovine", rekao je Ljubo Jurčić.

Hrvatska treba naći način kako efikasno iskoristi svoja prirodna bogatstva, za što je potrebna makroekonomska stabilnost i industrijska politika koja će se baviti potencijalima, specifičnostima i problemima pojedinih grana industrije. Potrebno je i stvoriti uvjete za stvaranje novih djelatnosti, a osim toga, dva su segmenta razvoja primarna u ulaganjima proračunskog novca, koji će se nakon nekoliko godina u optjecaju pokazati kao isplativa investicija, kazao je.

"Nužno je prije svega modernizirati željeznicu te razviti energetski sustav. Svi znamo koliko energije Hrvatska uvozi, a o tome koliko ona košta najbolje se zna kada je nema. Ukoliko dođe do neke krize u isporuci energije iz vana, mi moramo biti sposobni sam stvarati energiju", zaključio je Jurčić.

A.B.
Foto: Sandro Lendler

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara