Vedran Obućina: Turska ISIS može "slistiti" kad god poželi, ali nema volje

Vedran Obućina: Turska ISIS može "slistiti" kad god poželi, ali nema volje

Screenshot: YouTube/TelevizijaJadran

VEDRAN OBUĆINA, stručnjak za Bliski istok, rekao je kako napad u Turskoj ne izgleda kao nešto što su poduzeli Kurdi, piše dnevnik.hr. U međuvremenu, doznalo se kako je samoubilački bombaški napad izveo Saudijac.

Otprilike sat vremena nakon eksplozije, turske su vlasti donijele odluku o zabrani izvještavanja o događaju. Sličan su potez povukle i izraelske vlasti početkom mjeseca, nakon što su zaključili da im izvještavanje u medijima otežava hvatanje napadača na kafić, kada je ubijeno dvoje ljudi.  Mediji su o tom slučaju mogli izvještavati tek nekoliko dana kasnije, nakon što je napadač uhićen.

Turska također nema pozitivna iskustva s prošlogodišnjim napadima te kontradiktornim informacijama koje su se pojavljivale u meidjima. Upravo zbog toga su, smatra stručnjak Obućina, vlasti zabranile izvještavanje o napadu.

"Iskustvo koje je prošle godine Turska Vlada imala s različitim informacijama s bombaškim napadima u Ankari i drugim mjestima, izazvalo je raspravu o tome tko zaista stoji iza napada, kako su provedeni i kako Vlada, odnosno represivni aparat, policija i vojska nisu pazili na mogućnosti takvih napada. Pogotovo jer su u proteklih pola godine, medijske slobode u Turskoj vrlo ograničene i nastoji se plasirati potpuno provladina verzija istine, događaja. To je najveći razlog zašto je došlo do blokiranog pristupa medijima", smatra Obućina.

U napadu su stradali većinom Nijemci, a ima i nekoliko Norvežana koji su se našli u blizini bombaša. Obućina vjeruje kako će europske države nekako morati reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da će doći do do određene inicijative da se ljudima kaže da izbjegavaju odlaziti u Tursku, to šteti turizmu i gospodarstvu. Njemačka ima puno veći interes, neće ugroziti trenutačno odnose s Turskom, koji jesu nategnuti, ali imaju podlogu za poboljšanje, pogotovo vezano za izbjegličku krizu i pristupanje Turske Europskoj uniji."

Obućina vjeruje da iza napada stoji ISIS, a to je prije nekoliko minuta i potvrđeno.

Odnos Turske prema ISIS-u neće se promijeniti

"Iza toga stoji ISIS ili bilo tko tko se sada smatra njihovim. To može biti odmazda zbog uloge Turske u Iraku. Znamo da je Daesh u defanzivi i moguće je da ima ruke u ovome", rekao je Obućina.

Vjeruje kako se unatoč tome odnos Turske prema Islamskoj državi neće promijeniti.

"Već godinu dana Turska je u istom stanju što se tiče terorizma na domaćem terenu. I dalje će nastaviti svoju vlastitu politiku koja uključuje podupiranje islamističkih snaga protiv sirijskog predsjednika Assada, protiv utjecaja Rusije, protiv utjecaja Irana i tu će se i dalje nastaviti tako", objasnio je te dodao kako Turska na ISIS gleda kao na masu oružanih militanata koji njima pogoduju, a sami smatraju da ih mogu "slistiti" kad god požele.

"Vojno Turska Daesh može poraziti bilo kada, ali nema volje da ih se porazi, a ovakve povremen prijetnje vezane uz samoubilačke napade, od 10 ljudi maksimalno - to je zapravo najveća prijetnja", zaključio je Obućina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara