Vedrana Rudan zbog govora mržnje dobila otkaz: "Prestanite biti Židovi i budite ljudi"

"PRESTANITE biti Židovi i budite ljudi", samo je jedna od izjava književnice, kolumnistice i aktivistice za ženska prava, Vedrane Rudan, izrečena na Novoj TV, a koja je bila povod za optužbu da je riječ o govoru mržnje.

Rudan je u ponedjeljak u svom televizijskom nastupu iskoristila rečenicu koju je u svome dnevniku tijekom zarobljeništva u II. svjetskom ratu napisala Ana Frank.

"Prestanite biti Židovi i budite ljudi", napisala je Ana Frank, a ta je rečenica nakon što je izašla iz usta Vedrane Rudan  - na Dan sjećanja na žrtve holokausta - žestoko uzburkala strasti u židovskoj zajednici u Hrvatskoj. 

Židovska općina Zagreb zgrožena je izjavom, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer prozvao je Vedranu Rudan zbog govora mržnje, a Nova TV nekoliko sati nakon tih reakcija odlučila je raskinuti suradnju s Rudan i duboko se ispričala židovskoj zajednici zbog njenog komentara emitiranog na toj televiziji.

Rudan se nakon svega opravdala tvrdnjom da se nije koristila govorom mržnje te da je ostala neshvaćena.

Ranije je često gostovala na televiziji na kojoj nije štedjela nikoga i zbog toga nikada nije "nastradala", a jednako tako je prošla i nakon što je prošle godine u travnju gostovala na HTV-u u emisiji "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića. Tom prilikom je govorila o promociji svoje knjige u Rusiji te rekla da su "Rusi sila koja dolazi, uz žute, kosooke..." aludirajući na Kineze. Također je prokomentirala svoje viđenje procesa kojim je Kosovo dobilo neovisnost rekavši da se "ne slaže da se dio jedne zemlje makne i otme samo zato jer se ljudi u tom dijelu zemlje tucaju češće i žešće i množe brže".

"Po toj logici mi imamo Istru u kojoj ima mnogo Talijana i kada bi se istarski Talijani počeli tucati poput Kosovara na Kosovu, bi li Hrvatska na njihov zahtjev poklonila Istru Italiji? Ja bih bila protiv toga", rekla je tada Rudan.

Bez dlake na jeziku

Vedrana Rudan je poznata po izrazito osebujnom javnom nastupu i jedan je od rijetkih javnih osoba koja se o pojavama i javnim osobama u društvu usudila govoriti bez dlake na jeziku često puta ne važući koju će riječ upotrijebiti u kojoj prilici. 

Čast razgovora s Vesnom Rudan imao je i tadašnji parlamentarac Darko Milinović kojeg je 2006. godine jednom prilikom upitala zašto je između ginekologije i HDZ-a, odabrao HDZ, a nakon toga ga je upitala je li to zato što je oboje "vezano uz pizdarije?"

Na promociji svoje knjige "Kad je žena kurva, a muškaraca peder", rekla je da je: "žena kurva i kada rodi i kada ne rodi, kad se smije i kad se ne smije, kad plače i kad jeca, kad je živa je kurva, kad umre onda je mrtva kurva. Ukratko, sve smo mi kurvetine".

"Mislim da je Sanader veliki igrač, on je apsolutno najveći političar i veći je od Tuđmana i mnogi su se na njemu prevarili. On je mnogima nešto dao. Naprimjer Glavašu je dao zatvor, Hajduku lovu, Srbima kruha preko pogače, strancima Hrvatsku. I da parafraziram pokojnog Tuđmana, nemamo Hrvatsku ali imamo Sanadera", iznijela je svoje mišljenje o premijeru Sanaderu.

"Glavaš nije u zatvoru zato što je pobio nekakve Srbe ili zato što je neki Srbin pio kiselinu po njegovom nalogu, nego zato što se posvađao sa Sanaderom... Osječani daju podršku svome junaku i u ratu su znali reći da Osijek nikada neće biti Osek. Oni su se obranili od Srba, ali se od Sanadera neće obraniti jer Sanader je opak igrač. I Osijek nikada neće biti Ocek, nego će biti Ivograd", rekla je Rudan.

Rudan je vrijeđala Židove

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer danas je na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, javno prozvao Rudan zbog govora mržnje tvrdeći da je na televiziji vrijeđala Židove.

"Njene riječi bile su strašnije i od antisemitizma", kazao je Tolnauer dodajući kako je uvredljivo govorila o Ani Frank te da je nedopustivo uspoređivati rat u Pojasu Gaze s holokaustom. O komentaru Vedrane Rudan moglo bi se govoriti i na Svjetskom židovskom kongresu, jer je Tolnauer tu organizaciju obavijestio o njenom govoru mržnje.

Židovska općina Zagreb zgrožena

Osim Tolnauera reagirala je i Židovska općina Zagreb koja je zgrožena komentarom Vedrane Rudan koji je došao u vrijeme kada cijela Europa obilježava Dan sjećanja na holokaust.

"Ocjenjujemo ga antisemitskim pamfletom i najgorim govorom mržnje objavljenim do sada na televiziji u Hrvatskoj", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

"To je bio govor ljubavi"

"Nikako se ne mogu složiti da je bila riječ o govoru mržnje, jer ja sam govorila o ljubavi među svim ljudima dobre volje, a nikako mržnje. Ostavljam mogućnost da me je dotični gospodin krivo shvatio, no predložila bih mu da još jednom vidi što sam to točno rekla", kazala je Rudan u kratkoj izjavi za Index dodajući kako su joj novinari prenijeli dio optužbi Tolnauera, no da još uvijek ne zna što je točno rekao i što joj točno zamjera predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Izbačena

Kasno poslijepodne Nova TV izdala je i posebno priopćenje u kojemu se ogradila od izjava Vedrane Rudan te najavila jednostrani prekid suradnje.

"Vedrana Rudan je u svojim izjavama o židovskom narodu govorila rječnikom koji nikako nije u skladu s etičkim i novinarskim normama. Ističemo da je Vedrana Rudan iznijela isključivo svoj osobni stav i nikako i ni u kojem slučaju stav Nove TV.  Nova TV najoštrije osuđuje bilo kakvu vjersku, nacionalnu ili drugu netrpeljivost i govor mržnje kojemu nema mjesta u našem programu", stoji u priopćenju Nove TV kojeg potpisuje Vedrana Cvetko PR manager dodajući kako Nova TV više neće prikazivati rubriku Vedrane Rudan u IN magazinu.

M.M.
Foto: Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara