Velika afera u Sloveniji: Janša uzimao proviziju za šverc oružja prema Hrvatskoj?

Screenshot: Večer

MARIBORSKI dnevnik Večer, objavio je navode iz knjige austrijskog novinara Richarda Schneidera "Scena zločina Hypo Alpe Adria" koja se bavi aferom Hypo, a poseban dio posvećen je počecima afere odnosno švercu oružja prema Hrvatskoj. Prema priči autora knjige tadašnji slovenski ministar obrane Janez Janša uzimao je proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata.

Za brodove u Kopru Janši 250.000 dolara?

Schneider piše u svojoj knjizi kako su agenti francuske tajne službe nakon uvođenja embarga kontaktirali izvjesnog Marina Tomulića koji je u knjizi predstavljen kao lobist Franje Tuđmana u Francuskoj, a koji je uspio nabaviti oružja u vrijednosti 400 milijuna dolara. Navodno su se spojili s trgovcem oružja, Belgijcem Jacques-Germainom Monsieurijem i njegovom tvrtkom Matimco ltd, a tada su s Tomulićem  razgovarali Jean-Cladue Uthurry-Borde i Pierre Ferrario, zastupnici Matimca.

Plan koji su mu predstavili bio je da se oružje prema Hrvatskoj najlakše može prebaciti preko Slovenije. Prema navodima iz knjige ondje su imali "čovjeka za prljave poslove", tadašnjeg slovenskog ministra za obranu Janeza Janšu, a njegova provizija bila je  250.000 dolara po brodu, sve transakcije su se obavile bez računa i u kešu. Brodovi su pristajali u slovenskoj luci Kopar.

Tomulić-Čermak-Zagorec

Navode u knjizi potvrdio je sam Tomulić, koji se odlučio na priznanje nakon gotovo dva desetljeća tišine. U počecima poslova švercom oružja, Zagorec je bio tek vozač generala Ivana Čermaka koji se također spominje u tim transakcijama. Ubrzo su se njihovi putevi rastali jer je Zagorec navodno počeo prodavati oružje, ali za svoju korist, da bi kasnije taj novac oprao preko Hypo banke.

Za poslove s Francuzima izabran je baš Tomulić jer je živio u Parizu gdje se predstavljao kao hrvatski patriot s dobrim vezama s hrvatskim vrhom. Naime, Tomulićev otac bio je Tuđmanov prijatelj još iz vremena Drugog svjetskog rata. Zato je Tomulić postao posrednik između hrvatske i francuske stranke koja je tada bila tradicionalno na srpskoj strani.

Janša proviziju proglasio fikcijom

Zagorec je pak u eri Franje Tuđmana, primjećuje autor knjige, počeo s meteorskim uspjehom od Čermakova vozača kojega je kasnije zamijenio na poziciji generala sve do zamjenika ministra obrane upravo zbog svojih zasluga s nabavkom oružja.

Janša je sve navode iz knjige demantirao nazivajući ih čistom fikcijom.

Hebrang im poslao SMS u kojemu je čestitao Janši

U kontaktu s novinarima Večeri, doznajemo i kako su provjeravajući priču kontaktirali i nekoliko aktera s hrvatske strane. Između ostalih i  šefa kluba zastupnika HDZ-a Andriju Hebranga, koji je vrlo kratko bio ministar obrane nakon smrti Gojka Šuška. Slovencima je Hebrang bio zanimljiv jer je navodno odstupio s dužnosti upravo zbog sumnjive uloge Zagorca u nabavi oružja.

"Naknadno kada je tekst već bio u tisku, javio nam se Hebrang kojega smo pokušali i više puta tijekom jučerašnjeg dana dobiti za komentar ove priče. Poslao nam je SMS sljedećeg sadržaja: Janša je uvijek radio ono što je u interesu Slovenije i slovenskog naroda i na tome mu čestitam. Tako rade pravi državnici", otkrio nam je autor teksta novinar Vasja Jeger.   
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara