Velika napetost u Idomeniju: Migranti se probijaju kroz žice, policija ih obuzdava suzavcem

Velika napetost u Idomeniju: Migranti se probijaju kroz žice, policija ih obuzdava suzavcem

Foto: YouTube

SUKOBI između makedonske policije i migranata blokiranih u izbjegličkom kampu u grčkom pograničnom gradu Idomeniju izbili su ponovo danas, otprilike u vrijeme posjeta predsjednika Hrvatske, Slovenije i Makedonije nekoliko stotina metara udaljenom privremenom tranzitnom centru za migrante "Vinojug" u Gevgeliji.

Grčka televizija je prikazala snimke iz Idomenija na kojima se vidi kako policija baca suzavac na desetke migranata koji pokušavaju proći kroz žičanu ogradu na granici. Migranti su se povukli i situacija se smirila, ali napetosti su i dalje visoke.

Nekoliko stotina metara dalje, u Gevgeliji, bili su predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je privremeni tranzitni centar za migrante "Vinojug" zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i makedonskim Đorgeom Ivanovom.

Oko 300 migranata i dvadesetak policijskih časnika je ozlijeđeno u sličnom incidentu u nedjelju kada se oko 3000 ljudi pokušalo probiti u Makedoniju nakon što su više od mjesec dana proveli u prepunom kampu.

Put prema bogatim zemljama EU-a na sjeveru blokiran je prije mjesec dana kada su Makedonija i druge zemlje uzduž tzv. balkanske migrantske rute u dogovoru s Bruxellesom zatvorile svoje granice kako bi zaustavile priljev migranata.

Prošle godine je oko milijun ljudi, većinom izbjeglica iz Sirije i Iraka, zatražilo azil u Europi, a Grčka, Makedonija, Srbija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija poslužile su kao glavne tranzitne zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara