VIDEO Veliki uragan prijeti Teksasu, vidi se i iz svemira

VIDEO Veliki uragan prijeti Teksasu, vidi se i iz svemira

Screenshot: NASA

URAGAN Harvey koji putuje Meksičkim zaljevom prerastao je u oluje kategorije 2 i približava se Teksasu, a lokalni dužnosnici upozoravaju stanovnike Corpus Christija da "se izvuku, sada".

Ovo je prvi uragan koji će pogoditi Teksas u 12 godina, a prognostičari najavljuju da će se raditi o "životno opasnoj oluji" koja će donijeti skoro metar padalina po metru kvadratnom, nalete vjetra do 200 kilometara na sat i olujne valove do 3.6 metara visine, javlja Fox News.

Najsnažniji uragan od 2005., jači od Sandyja

Zahvaljujući toplim vodama Meksičkog zaljeva uragan je dodatno ojačao i procjenjuje se da će prerasti u uragan kategorije 3, što znači nalete vjetra brže od 179 km na sat. To znači da se radi o najsnažnijoj oluji koja će pogoditi američko kopno od uragana Wilma 2005. 

Gradonačelnik Corpus Christija Joe McComb upozorio je svoje stanovnike: "To su tri metra vode, postoji dobra šansa da ćete ostati bez struje. Tako da ćete biti na otoku bez klime, bez vode, bez struje. Najsnažnije preporučamo da se izvučete (iz grada) sada ili da se premjestite na više tlo".

Uragan Harvey će, prema procjenama, doseći kopno večeras ili sutra ujutro po lokalnom vremenu između Port O'Connor i Zaljeva Matagorda, na 50 km dugom potezu obale 113 km sjeveroistočno od Corpus Christija. Uragan je snimljen čak i iz Međunarodne svemirske postaje, a objavila ga je NASA.

Astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici Randy Bresnik također je na Twitteru objavio dvije fotografije uragana iz svemira s porukom solidarnosti sa Teksašanima.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Koliko je Harvey opasan, pokazuje usporedba sa superolujom Sandy iz 2012. koja nije formalno kategorizirana kao veliki uragan, nije imala nalete vjetra kao Harvey i izgubila je status tropske oluje kad je dosegla kopno, ali svejedno je proizvela ogromnu štetu u New Yorku, New Jerseyju i susjednim saveznim državama te izravno ili neizravno ubila 157 ljudi. 

Izvanredno stanje u 30 općina

Guverner Texasa Greg Abbott proglasio je preventivno izvanredno stanje u 30 općina te mobilizirao  700 pripadnika nacionalne garde u pripremi za udar uragana i priopćio kako mu je predsjednik Donald Trump obećao sve raspoložive savezne resurse kako bi mu pomogao pri pripremi, ali i spašavanju unesrećenih i oporavku od uragana. Trump je također na Twitteru podsjetio Teksašane da planiraju unaprijed i linkao relevantne državne stranice s korisnim podacima.

 

Trump je lani optužio Obamu da igra golf, hoće li sad raditi isto?

Međutim, za Trumpa će ovo biti prvi pravi test kad su u pitanju elementarne nepogode, piše Washington Post. Kao predsjednički kandidat, Trump je prošle godine napao Baracka Obamu jer je igrao golfu u odmaralištu na Martha's Vineyardu u vrijeme kad su poplave u Louisiani ubile 13 ljudi.

Trump je tada skupio političke bodove doletjevši u Baton Rouge i dijeleći igračke djeci koja su izgubila svoje domove. "Predsjednik kaže da ne želi doći", podbadao je Trump Obamu, a kad je ovaj ipak došao nekoliko dana kasnije, Trump ga je ponovo prozvao da je došao prekasno.

Trump je trenutno također na godišnjem odmoru u svom golf-klubu u Bedminsteru, New Jersey i postavlja se pitanje - hoće li i on igrati golf ovog vikenda kada se uragan bude sručio na Teksas?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara