Venecija će turistima naplaćivati ulaznice

Venecija će turistima naplaćivati ulaznice
Foto: 123rf

GRADSKE vlasti Venecije izglasale su naplaćivanje ulaznica za jednodnevne turiste kako bi od tog novca pokrile troškove za čišćenje povijesnog centra grada u laguni koji godišnje posjeti oko 25 milijuna ljudi, javlja u srijedu Reuters i ističe da se tim potezom stvara presedan koji će pomno pratiti ostale popularne turističke destinacije.

Od 25 milijuna turista godišnje, njih oko 14 milijuna u Veneciju dođe na jedan dan i ne plaća boravišnu taksu. Mnogi od njih sa sobom nose svoju hranu te od njih lokalni poduzetnici imaju malo koristi.

Cijena ulaznica

Vijećnici su odlučili da će turisti koji u Veneciju - grad na popisu svjetske baštine UNESCO-a - dođu samo na jedan dan plaćati ulaznicu od tri eura. Ta će svota narasti do između šest i 10 eura s početkom 2020., ovisno o tome radi li se o glavnoj sezoni, predsezoni ili posezoni.

Izuzeti će biti turisti koji odsjedaju u lokalnim hotelima i koji plaćaju boravišnu taksu te djeca mlađa od šest godina.

"Ovo je jedinstveno u svijetu. Ovo je prvi put da se netko usudio to učiniti kako bi se grad održavao. Drugi nas gradovi pažljivo motre. Mi smo predvodnici", kazao je gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro.

Brugnaro je objasnio da grad na čišćenje i održavanje povijesnog centra godišnje troši 30 milijuna eura više od ostalih sličnih povijesnih gradova, a da je broj stanovnika koji podmiruju račun pao sa 175.000 nakon Drugog svjetskog rata na sadašnjih 50.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara