Vesna Škulić - prva zastupnica s invaliditetom

BUDUĆA zastupnica Vesna Škulić, koja je u Hrvatski sabor ušla kao nezavisni kandidat na listi SDP-a, prva je osoba s invaliditetom, članica udruga civilnih invalida, koja će obavljati tu dužnost u hrvatskom parlamentu.

Prije Vesne Škulić zastupnici s invaliditetom bili su samo invalidi Domovinskog rata, poput Mladena Jurkovića i Pavla Kalinića.

"Zalagat ću se za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom s pravima ostalih ljudi, da invalidi ne budu nevidljivi ljudi već da ravnopravno sudjeluju u političkom životu", kaže Vesna Škulić, stopostotni invalid koji se kreće u invalidskim kolicima.

Iako je ulaz u zgradu Hrvatskog sabora prilagođen ulasku osoba u invalidskim kolicima, a do sabornice može doći uz pomoć dizala, u samoj sabornici kretanje s invalidskim kolicima nije moguće. Nada se kako će mogućnost kretanja po dvorani ipak biti prilagođena njezinim potrebama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Škulić je i u Europi među rijetkim osobama s invaliditetom koje su ušle u parlament, iako tamo ima svijetlih primjera integracije invalida, pa tako britansko Ministarstvo unutarnjih poslova vodi David Blunkett, slijepa osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča.

Škulić smatra da je u Hrvatskoj već dosta učinjeno u poboljšanju prava osoba s invaliditetom. "Donesena je Nacionalna strategija jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006. godine na temelju koje treba nastaviti djelovati".

Jednim od ključnih pomaka smatra usvajanje Zakona o rehabilitaciji i zapošljavanju invalida 2002. godine te nedavnu Vladinu uredbu o osnivanju fonda iz kojeg će se to financirati.

Škulić će se zalagati za izjednačavanje socijalnih prava svih invalida, bez obzira je li ih invalidnost zadesila u Domovinskom ratu ili na neki drugi način, što dosadašnja vlast nije učinila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara