KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO 113 zaraženih, jedan na respiratoru. Najavljene nove mjere za sprovode i svadbe

VIDEO 113 zaraženih, jedan na respiratoru. Najavljene nove mjere za sprovode i svadbe
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA ima 113 potvrđeno zaraženih,  objavio je ministar Vili Beroš na pres konferenciji u 9 sati.  Jučer u večernjim satima stigla je neslužbena informacija kako su tri pacijenta KB Dubrava zaražena, no potvrde za to nema. Šef HZJZ-a je rekao samo kako je moguće da u Dubravi i pacijenti budu zaraženi.

Jučer popodne potvrđeno je i da je muškarac koji je umro u Istri bio zaražen koronavirusom. Zaraženi su i njegova supruga te jedan sin. Zbog njegove smrti ministar Beroš najavio je zdravstvenu inspekciju u pulskoj bolnici jer obitelj tvrdi da im liječnik nije dolazio danima.

>> Press Stožera mogli ste pratiti uživo na Indexu od 9 sati:

Prosjek zaraženih je 42,6 godina

"8 novih potvrđenih. 113 zaraženih ukupno. Prosjek dobi je 42,6 godina. To je razlog što je klinička slika dobra u najvećem broju. Jedan bolesnik je na respiratoru. I dalje je stabilno", rekao je ministar Beroš na početku presice. "Imamo točan plan popunjavanja kreveta. Tek onda kad se popune svi intenzivni kreveti u Zaraznoj, slijedi popunjavanje KB Dubrava", kaže Beroš o hospitalizaciji zaraženih u drugim zagrebačkim bolnicama.

"Spremni smo za sve opcije, najvažnija je prevencija. Apeliram na starije - ne izlazite", rekla je Markotić.

"Svaki liječnik u CEZIH-u vidi popis svojih pacijenata koji su dobili neku epidemiološku mjeru pa će znati sve", otkrio je Capak. "Mi nećemo objavljivati podatke pomoću kojih bi novinari ili bilo tko drugi mogli saznati o kome se radi jer želimo izbjeći stigmatiziranje", rekao je Capak.

"U bolnici Dubrava postoji mogućnost da se zarazi netko od pacijenata. Neki su još u bolnici i ne mogu kući. Zato što nemaju mogućnost samoizolacije ili moraju biti zbog svoje bolesti. Svi koji su se mogli otpustiti su već otpušteni." Capak nije želio reći jesu li tri pacijenta zaražena.

Božinović: Policija će kontrolirati provedbu mjera

"Pojačano ćemo kontrolirati provedbu mjera. Policija će češće i više patrolirati, pogotovo na onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Apelirat će na nužnost da se ne okuplja veći broj građana. Mi pratimo situaciju i vjerojatno ćemo nadopunjavati mjere koje će se onda odnositi na smanjenje rizika širenja. To se odnosi na dječja igrališta i na još neka okupljanja, moramo zauzeti jasniji stav, i o sprovodima i o svadbama... Morat ćemo naći mjeru kako da se to regulira u ovoj situaciji", rekao je Božinović.

"Od jučer u Hrvatsku nije ušao niti jedan strani državljanin", rekao je Božinović.

11 liječnika pozitivno

"U ovoj državi postoji veliki broj epidemiologa. Ja sam jedan od njih, ja sam šeh HZJZ-a. Gospodin Nakić je mene pitao što da radi jer Malta nije na listi. Na granici je pitao isto i tamo su mu rekli da ne treba provoditi nikakve mjere jer dolazi s Malte. On je mene pitao što da radi jer je bio u tranzitu u Austriji. Važno je uzeti epidemiološku anamnezu, ja sam saznao kako se on kretao i kakve je kontakte imao i rekao sam mu da može raditi. Zahvaljujem na pitanju", rekao je Capak o Nakiću. Otkrio je da je 11 liječnika pozitivno.

O nabavi maski za 19 milijuna kuna

"Ministarstvo zdravstva se ne bavi nabavkom zaštitne opreme. Mislim da se poduzimaju sve mjere da se na ovom poremećenom tržištu iznađe način da se nabave maske", kaže Beroš.

Božinovićev apel

"Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne samo oni u samoizolaciji već i svi drugi. Ukoliko bude više neodgovornog ponašanja, onda će naše mjere morati biti restriktivnije u cilju zaštite zdravlja ljudi... Ja zahvaljujem svima koji se pridržavaju mjera i vama koji širite tu poruku", rekao je Božinović.

"Jasna preporuka prema starijim osobama i osobama koje boluju od kroničnih bolesti je da ne izlaze", ponovio je Božinović.

O ekstremnom kupovanju

"Razmišljamo o ograničenju kupovina. U ovom trenu nema nigdje nestašica. To još nije takav problem da bismo donosili mjere oko toga. Nema razloga za brigu i stvaranje neracionalnih zaliha. Ali uvijek ima nerazumnih pojedinaca", rekao je Božinović.

U sljedećim danima bit će sve više zaraženih

"Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer je naš sustav već podignut na višu mjeru. Jutros smo iznimno sretni ovom dinamikom jer u idućim danima očekujemo više potvrđenih", rekao je Beroš.

"Unaprijedili smo svoj sustav, policija je sada dodatno povezana sa sustavom HZJZ-a, imat ćemo cjelovite podatke o svakoj od osoba koje moraju biti u samoizolaciji", rekao je šef policije Nikola Milina. "Neke zemlje su uvele i rigoroznije mjere, policija je tu da provodi te mjere. Policija mora biti spremna provoditi te mjere", dodao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara