VIDEO Bageri ruše romsko naselje u Zagrebu, preseljeno 18 obitelji. Čuo se plač

VIDEO Bageri ruše romsko naselje u Zagrebu, preseljeno 18 obitelji. Čuo se plač
Foto: Index

DANAS ujutro bageri su počeli rušiti Plinarsko naselje u kojemu su godinama romske obitelji, koje su u konvoju, pod policijskom pratnjom, preseljene u zagrebačko naselje Petruševec.

Predsjednik Mjesnog odbora Petruševec Jozo Jurić Hini je rekao da je preseljenje u punom tijeku, a stanovnici Petruševca koji su se ranije tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put su svoje buduće susjede dočekali mirno.

Jurić je rekao da su romske obitelji u Petruševec došli u konvoju, pod policijskom pratnjom i hitnom pomoći. Bilo je oko 40 vozila, dodao je.  

"Vidjeli smo s kim imamo posla"

"Danas nismo prosvjedovali. Vidjeli smo s kim i s čim imamo posla. Očito, niti institucije rade svoj posao, niti ima pravde za male stanovnike kao što smo mi. Povrijeđeni smo, a mislim da su isto tako i doseljenici povrijeđeni. Došlo je 15 policijskih kombija sa specijalcima, zaštitarima, tri hitne pomoći. Tu nešto ne štima čim se 2019. građani na takav način preseljavaju", izjavio je Jurić.

Kaže kako je glavni problem cijelog slučaja koji traje već šest mjeseci zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21 u Plinarskom naselju kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaji, tako da je Plinarsko naselje sigurno smetalo investitoru zgrade, rekao je. 

"Kako se sada najedanput Plinarsko naselje preseljava, a postoji već 30 godina i nitko se dosad nije sjetio tih Roma da ih se nekuda preseli", čudi se Jurić.

Ocijenio je da je to sukus cijele priče te da je zakazala pravna država. Nijedna od institucija kojima smo se obraćali da na normalan, dostojanstven način riješi situaciju nije nas slušala niti prihvatila bilo kakav naš argument, kaže Jurić.  

Iz Plinarskog naselja osam romskih obitelji preseljeno u Petruševec, a 10 drugdje

Iz zagrebačke Gradske uprave danas su izvijestili da su počeli uklanjati objekte u Plinarskom naselju u kojem su godinama u nehumanim uvjetima živjeli Romi te da je od ukupno 18 obitelji njih osam preseljeno u Petruševec, a 10 na druge lokacije u gradu.

"Uklanjanje objekata počelo je danas nakon što su svi dosadašnji korisnici objekata u mirnom postupku ispraznili i zapisnički predali Gradu Zagrebu bespravno zaposjednute objekte u Plinarskom naselju", rekao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Damir Lasić.

Kaže kako su većinu stanovnika Plinarskog naselja činili pripadnici Romske nacionalne zajednice, te da se Grad zahvaljuje Vijeću romske nacionalne manjine Grada Zagreba, saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju te Savezu Roma Hrvatske 'Kali Sara' na suradnji u kontaktima s romskom zajednicom. Ujedno se zahvaljuju svim službama koje su sudjelovale u provedbi tog posla.

Pročelnik Lasić izvijestio je da je od 18 obitelji koje su koristile objekte u Plinarskom naselju njih osam zbrinuto u stanovima na adresi Novi Petruševec 8, dok je preostalih 10 obitelji useljeno u gradske stanove na drugim lokacijama. 

Naglašava da je zgrada u Novom Petruševcu 8 gradsko vlasništvo, da je objekt kupljen i legaliziran kao stambeno-poslovna zgrada i posjeduje valjanu dokumentaciju o sigurnosti i uporabljivosti. "Dakle, zgrada u Novom Petruševcu 8 novi je dom za 29 socijalno ugroženih zagrebačkih obitelji koje nisu i nemaju mogućnost svoje stambeno pitanje riješiti na drugi način", poručio je.

Problem Plinarskog naselja pokušava se riješiti 20 godina

Vezano za rušenje Plinarskog naselja u kojemu su godinama živjeli Romi, Lasić je objasnio da je Grad Zagreb vlasnik objekata i zemljišta u Plinarskom naselju te da je rušenje tih objekata "naloženo još 8. ožujka 1991. i to rješenjima Gradskog sekretarijata za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze, koje je potvrđeno Vještvom ovlaštenog sudskog vještaka od 22. veljače 2019."

"Osim što su objekti ruševni, život u istima predstavlja ugrozu za zdravlje kako je to razvidno iz mišljenja Gradskog ureda za zdravstvo od 11. veljače 2019.", istaknuo je pročelnik Lasić.

Dodao je i kako je rušenje tih objekata, nažalost, godinama odgađano zbog činjenice da su bili kontinuirano bespravno zaposjednuti od strane socijalno ugroženih osoba.

"Grad Zagreb je tijekom proteklih više od 20 godina pokušavao riješiti problem Plinarskog naselja, prije svega dodijelivši 69 stanova osobama koje su imale valjanu dokumentaciju o korištenju objekata i 10 stanova osobama koje su ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje. Međutim, iako je Grad sustavno dodjeljivao stanove, preseljavao korisnike i onesposobio prazne objekte iste su novi bespravni korisnici obnavljali i zaposjedali obrazlažući to nemogućnošću pronalaska drugog smještaja. S obzirom da je Grad Zagreb postupajući po Odluci o najmu stanova korisnicima navedenih objekata osigurao stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima, stekli su se uvjeti za provođenje navedenih rješenja o rušenju", zaključio je pročelnik Lasić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara