VIDEO Bandić oslobođen u aferi Štandovi

VIDEO Bandić oslobođen u aferi Štandovi
Foto: Index

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac danas su nepravomoćno oslobođeni krivnje u slučaju Štandovi, u kojem ih je Uskok teretio za pogodovanje udruzi "U ime obitelji" na štetu grada.

Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu objavio sudac Zdravko Majerović.

Kako je sudac obrazložio oslobađanje Bandića?

"Bilo je važno utvrditi koje su ovlasti gradonačelnika u prihvaćanju pokroviteljstva. Nedvojbeno je da je prikupljanje potpisa bilo politička manifestacija, ali gradonačelnik po statutu ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo ako je manifestacija važna za Grad Zagreb. Pokroviteljstvo može biti počasno, ali što je jako bitno za ovaj kazneni postupak je da može biti i financijsko. Gradonačelnik prihvaća pokroviteljstvo ako ocijeni da je važno za Grad, a može i prihvatiti pokroviteljstvo na prijedlog udruge", rekao je sudac Majerović obrazlažući presudu.

"Prvookrivljeni Milan Bandić, postupajući kao gradonačelnik, postupao je u skladu s ovlastima koje je imao kao gradonačelnik i u skladu s internim propisima, potpuno javno i transparentno, kao i brojnim slučajevima prije ovoga. Logično je da prvookrivljeni Bandić nije znao koliki će troškovi biti jer nisu ni bili navedeni u zahtjevu i logično je da uz prihvaćanje pokroviteljstva nije mogao donijeti zaključak o korištenju sredstva pričuve nego tek kada mu budu dostavljeni računi", rekao je sudac Majerović.

"Nema dokaza da su počinili kaznena djela"

"Pokroviteljstvo može imati i financijsku i drugu potporu. Pogrešna je tvrdnja Državnog odvjetništva da na to nije imao pravo. Logično je i legitimno, normalno, da je tražio da se na letcima, plakatima i spotovima vidi da je prihvatio pokroviteljstvo. To je logična i dozvoljena posljedica njegove odluke da prihvati pokroviteljstvo. Nije dokazano da je zloupotrijebio svoje ovlasti da bi drugoj osobi pribavio materijalnu korist. Ne postoji ni kaznena odgovornost Ivice Lovrića kao pomagača. Ako ne postoji kazneno djelo prvookrivljenog, onda nema ni kaznenog djela drugookrivljenog kao pomagača. Sam postupak davanja štandova je proveden u skladu s pravilima. Zdenka Palac postupala je u skladu sa svojim ovlastima koje je imala kao voditeljica podružnice Tržnice Zagreb", ustvrdio je Majerović.

"Zaključno, nema dokaza da bi počinili kaznena djela koja bi im se stavljala na teret", zaključio je sudac Majerović.

Pogledajte još:

Video iz sudnice: Pogledajte zašto je sudac oslobodio Bandića

O eventualnoj žalbi na oslobađajuću presudu odlučivat će Vrhovni sud, pod uvjetom da ista bude podnesena.

Bandić je nakon izricanja oslobađajuće presude otišao sa suda bez davanja izjava.

Bili su optuženi za pogodovanje udruzi Željke Markić

Zagrebački gradonačelnik, Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje, i Zdenka Palac, nekadašnja šefica Tržnica Zagreb, bili su optuženi su da su besplatnim ustupanjem štandova udruzi U ime obitelji oštetili Zagreb za 308 tisuća kuna. Obiteljaši su 2014. godine prikupljali potpise za referendum pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, a Bandić je prihvatio pokroviteljstvo nad njihovom akcijom.

Troškove postupka platit ćemo svi mi

Uskok je u optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u aferi Štandovi, Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu, optužen i u slučaju Agram. Na početku tog suđenja, prošlog tjedna, Bandić i njegovih 10 suoptuženika kazali su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Troškovi postupka bit će plaćeni iz državnog proračuna, dakle iz džepova poreznih obveznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara