TEROR NA ŠRI LANKI

VIDEO Bombaš je stao i potapšao dijete. Par minuta kasnije ubio je stotinu ljudi

VIDEO Bombaš je stao i potapšao dijete. Par minuta kasnije ubio je stotinu ljudi
Screenshot: BBC

MEDIJI na Šri Lanki objavili su snimku nadzornih kamera snimljenu tik pred jedan od napada.

Kako prenosi Guardian, pojavila se nova snimka koja pokazuje osobu za koju se sumnja da je jedan od bombaša samoubojica.

Eksplozija koju je ta osoba izazvala bila je jedna od najsmrtonosnijih u seriji koordiniranih napada na Šri Lanki na sam Uskrs. 

U njoj je poginulo preko 50 ljudi. 

Snimka uoči napada

Na snimci se vidi muškarac s velikom naprtnjačom koji prilazi crkvi u kojoj se održava misa, a potom ulazi u nju.

Prije ulaska u crkvu prilazi djevojčici i tapša je po ramenu.

Podsjetimo, u napadima je poginula 321 osoba. Od njih 321, 45 su djeca. Preko 500 osoba je ozlijeđeno, a njih gotovo 400 je u bolnicama.

ISIS preuzeo odgovornost

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade na Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 320 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.

Amaq je kasnije tijekom dana objavio i fotografiju osmorice muškaraca za koje tvrde da su teroristi koji su izveli napade u crkvama i hotelima. Uz fotografiju su objavili i navodna imena sedmorice napadača te opisali koji je od njih sudjelovao u kojem napadu. Također navode kako se jedan od njih sukobio s policijom i ubio trojicu policajaca.

Osim fotografije objavili su i snimku na kojoj se vidi kako se muškarci s fotografije zaklinju na vjernost kalifatu i vođi Abu Bakr al-Baghdadiju te uzvikuju "Allahu akbar".

"Osveta za napad u Christchurchu"

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je, govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi, rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele "osveta za napad na muslimane u Christchurchu".

Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine - National Thawheed Jama'ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP. 

Policija Šri Lanke dosad je uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen "nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika", rekao je glasnogovornik policije.

RAZVOJ DOGAĐAJA SA ŠRI LANKE PRATITE NA INDEXU NA OVOM LINKU.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz teror na Šri Lanki instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Teror na Šri Lanki

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara