VIDEO Gradonačelnica San Juana optužila Trumpa za smrt skoro 3000 Portorikanaca

VIDEO Gradonačelnica San Juana optužila Trumpa za smrt skoro 3000 Portorikanaca
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump ubio je Portorikance svojim nemarom u vrijeme uragana Marije prije jedanaest mjeseci na tom američkom teritoriju na Karibima, optužila ga je u srijedu gradonačelnica prijestolnice San Juana.

"Predsjednika Trumpa može biti sram jer nijednom, pa ni jučer, nije rekao da mu je žao zbog događaja u Portoriku", rekla je Carmen Yulin Cruz reagirajući na CNN-u na objavu izvješća o broju žrtava uragana Marije u utorak.

Prema najnovijim službenim podacima, u šest mjeseci nakon katastrofe na otoku Portoriku smrtno je stradalo 2975 ljudi. Ranije se govorilo o 64 mrtva, što je bilo povod za oštre polemike u posljednjih godinu dana.

>>Broj žrtava uragana Maria u Portoriku povećan sa 64 na 2975

Mnogi bolesni stanovnici nisu nakon uragana mjesecima mogli doći do liječnika i ljekarna. Respiratori zbog prekida struje nisu radili.

Savezna vlada (Portoriko je američki teritorij, a njegovi stanovnici građani Sjedinjenih Država) bila je na meti kritike zbog spore reakcije.

Mjesec dana nakon prolaska Marije, kada je službeno bilo tek šesnaest mrtvih, predsjednik Trump je izjavio da se ta katastrofa nikako ne može uspoređivati s uraganom Katrinom koji je 2005. poharao Louisianu i usmrtio 1800 ljudi.

>>VIDEO Trump poručio razorenom Portoriku: Možete biti vrlo ponosni na broj žrtava uragana

"Predsjednik je ponosan na sav posao koji je savezna obitelj obavila pomažući svojim sugrađanima u Portoriku", komentirala je u utorak Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće.

"Čime se to može ponositi?" upitala je Caren Yulin Cruz. "S 2975 mrtvih? Time se ponosi?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara