Video: "Imam nešto za reći - smrt pederima!"

POLICIJA je za vrijeme povorke uspjela zapriječila put skupini mladića koji su htjeli nasrnuti na sudionike Zagreb Pridea. Ušutkani su, a ono što misle i što su izgovarali nisu imali hrabrosti ponoviti pred kamerama. Ipak, našao se jedan "hrabri" koji je poručio što misli, dok mu njegov manje hrabar prijatelj nije začepio usta.

Daleko od parade i interventne policije, u satima nakon povorke, istomišljenici ovih izgrednika imali su više uspjeha, zbog čega je stradalo četvero sudionika Pridea.

"Političari - ako ste gay, deklarirajte se!"

Napadači su nakon završetka povorke napali Sanju Juras iz udruge Kontra i Kristijana Grđana iz udruge Iskorak, u trenucima dok su ulazili u ured Kontre.

"Ja sam prva ušla u ured, a Kristijan je bio iza mene. On je već bio napola ušao kada ga je napadač udario šakom u stražnji dio glave, te je od siline udarca pao na na mene. Ja sam povikala kolegici u uredu da zove policiju što je njih uplašilo pa su pobjegli. Kristijan je bacio na njih i vrećicu da ih omete, što smo iskoristili da pobjegnemo u ured", ispričala nam je Sanja Juras.

Nakon napada koji se dogodio oko 15.30 sati otišli su u Traumatološku kliniku gdje su Grđanu slikali glavu jer je udarac bio jak, a nalazi se još očekuju. Nakon bolnice su otišli na policiju na prepoznavanja gdje bio jedan uhićeni, ali koji nije bio među napadačima.

Napadnuti i aktivisti s Kosova

Sanja Juras nam je rekla da je do napada došlo i na trojicu aktivista s Kosova u Varšavskoj ulici kod kina Europa, a njih su sreli u Traumatološkoj klinici. Juras kaže da su napadnuti krvarili po rukama i nogama te bi ona rekla da se radi o težem napadu. Trenutno se svi nalaze na razgovorima u policiji.

"Nadam se da će policija ove godine napade propisno tretirati, na način da protiv napadača podigne kaznene a ne prekršajne prijave, što je uvijek bio slučaj kod napada na pripadnike seksualnih manjina. Zastupnici europskog parlamenta su također poručili našoj policiji da ovakve napade treba tretirati kao kazneno djelo", rekla nam je Juras.

Opasno postaje nakon završetka Gay Pridea

"Sada tek počinje opasan dio", rekao je Marko Jurčić, organizator Zagreb Pridea kada je nešto prije 16 sati s posljednjim članovima povorke napuštati Cvjetni trg. Nažalost bio je u pravu.

Policija je svoj dio za vrijeme povorke odradila dobro, ponovno su brojčano bili jaki, dvadesetak kombija interventne policije bilo je raspoređeno na mjestu okupljanja, Trgu maršala Tita, te na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu, tako da ih je približno bilo koliko i sudionika Pridea. Za razliku od proteklih godina štitovi u rukama policajaca nisu bili "neprobojni" pa su i ljudi i sudionici Pridea, kao i slučajni prolaznici mogli ulaziti i izlaziti iz povorke cijelim putem.

Vodili su računa i o vrijeđanju, tako što su tražili osobne iskaznice osoba koje su dovikivale uvrede Prideovcima. Spriječeno je i uletavanje skupine mladića koji su pokušali nasrnuti na povorku koja se kretala prema glavnom trgu iz Marićevog prolaza.

Privedena jedna osoba zbog provociranja

U 1. policijsku postaju Zagreb na obavijesni razgovor privedena je jedna osoba zbog provociranja tijekom Gay Pridea. Još nije poznato hoće li se protiv njega podnijeti prekršajna ili kaznena prijava.

D.M./A.B.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara