Video - Josipović položio prisegu i preuzeo vlast od Mesića

Video - Josipović položio prisegu i preuzeo vlast od Mesića

Tekst: J.Š, P.V, A.H., J.D.
Foto: Davor Pongračić/Cropix, Hina/Pool/Dario Grizelj

SAD VEĆ bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić novinare je na Pantovčaku dočekao vidno raspoložen. Prije nego što je na Pantovčak došao Josipović kako bi mu predao vlast, u ležernom je razgovoru s novinarima otkrio što će činiti ubuduće. Otkrio je kako će neko vrijeme biti odsutan i da će to vrijeme iskoristiti za posjet sestri u Francuskoj koju nije vidio već deset godina. Novinarima je pokazao i sat koji su mu poklonili djelatnici Pantovčaka te se našalio rekavši kako je sat skuplji od Sanaderova.

> Cijeli govor novog hrvatskog predsjednika pročitajte ovdje

> Inauguracija u fotografijama

> Izjave političara s Markova trga

> Josipović uoči inauguracije: Ponosan sam

Josipovića je na Pantovčaku dočekala počasna garda, nakon čega se s Mesićem povukao u ured gdje su razgovarali dvadesetak minuta. Nakon razgovora Mesić se pred novinarima pozdravio sa svojim dosadašnjim suradnicima. "Budite dobri kao što ste meni bili i bit će sve u redu", rekao je.

"Dobro, što vas interesira?", upitao je okupljene novinare Stjepan Mesić, ne skrivajući osmijeh od uha do uha. Mesić i Josipović zajedno su se obratili novinarima na Pantovčaku nakon što je i službeno obavljena primopredaja vlasti. Dva su predsjednika na Pantovčak stigla nešto prije 17 sati te su se dvadesetak minuta zadržala u razgovoru.

"Primopredaja je prošla dobro. Smatram da su pripreme bile jako dobre. Izbori su, kao što znamo, provedeni na najvišem civilizacijskom nivou i time možemo biti zadovoljni jer nam je to vrijedna legitimacija u Europi i svijetu. Dobili smo predsjednika koji će sigurno štititi Ustav i provoditi hrvatske zakone, kao što je i sam rekao u jednom sjajnom govoru. Odlazim zadovoljan jer je Hrvatska u pravim rukama", kazao je Mesić.

Josipović je zahvalio predsjedniku na odlasku na svemu što je napravio za Hrvatsku u proteklih deset godina i dodao kako je primopredaja prošla sjajno. "Mislim da je Mesićev doprinos razvoju demokracije izuzetan. On odlazi s mjesta predsjednika, ali ne odlazi iz Hrvatske ni iz politike. Siguran sam da će svojim moralnim i političkim autoritetom biti važan faktor na društvenoj i političkoj sceni", kaže Josipović.

Nakon zajedničkog obraćanja, Josipović je ispratio Mesića do izlaza iz vile na Pantovčaku, gdje je bivši predsjednik u nazočnosti počasne straže sjeo u automobil i napustio imanje. Josipović u društvu Miranda Mrsića pričekao je dok se Mesićev automobil nije udaljio, a zatim je i sam otišao iz svoje nove rezidencije s obzirom na to da u tijeku dana mora odraditi još nekoliko bilateralnih susreta, a navečer ga čekaju televizijski intervjui. Mesić je odmah posjetio svoj novi ured u Grškovićevoj.

Tijek događaja pratite na Indexu

Josipović prisegnuo te poručio: Nikad se neću umoriti

Ivo Josipović u 12.06 započeo je polagati prisegu. Nakon toga je potpisao tekst prisege te započeo govor. "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao!", rekao je Josipović ponavljajući dijelove prisege za predsjednicom Ustavnog suda.

"Objavljujem da prof. doktor znanosti Ivo Josipović stupa na dužnost 19. dana mjeseca veljače 2010. godine", nakon polaganja prisege rekla je Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda, te mu čestitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo se bojati i ne smijemo šutjeti!"

"Ne smijemo se bojati, ne smijemo šutjeti i ne smijemo okretati glavu. Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu. Stojim pred vama s osjećajem iznimne obveze i odgovornosti prema dužnosti koju su mi na izborima povjerili hrvatski građani. Osjećam zahvalnost i veliku čast. Prisegnuo sam da ću savjesno i marljivo obavljati dužnost predsjednika. Uložit ću sve svoje znanje da opravdam povjerenje koje su mi pružili hrvatski građani. Svoju novu dužnost obavljat ću savjesno i odgovorno. Želim biti predsjednik svih hrvatskih građana.

Nikada se neću umoriti, to vam obećajem. Hrvatska mora biti dom demokracije i ljudskih prava. Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda. Vjerovanje ili nevjerovanje pravo je svakog građana. Svaka diskriminacija nedopustiva je i osobno ću joj kao predsjednik Republike biti zapreka. Hrvatska dijaspora je most koji Hrvatsku spaja s drugim zemljama. Imamo zemlju čija su prirodna bogatstva, poštenje i marljivost dovoljni da svi ljudi mogu dobro živjeti.

Građani Republike Hrvatske, hvala Vam, i još jedanput obećajem: služit ću Vam, služit ću našoj zemlji! Živjeli i živjela nam naša Hrvatska!", dio je Josipovićeva govora koji možete u cijelosti pročitati ovdje

Josipović je nekoliko minuta prije 11.30 izašao iz svog stana i u pratnji supruge sjeo u automobil te krenuo prema Markovu trgu. Oko 11.36 stigao je do Vranicanijeve palače odakle je pješice kroz narod krenuo prema Markovu trgu. U podne Ivo Josipović popraćen pljeskom dolazi na pozornicu. Uskoro će prisegnuti. Na pozornici su suci Ustavnog suda.

Dosadašnji predsjednik Mesić oko 11.40 krenuo je iz Ureda predsjednika prema Markovu trgu. "Dobro sam", kratko je rekao novinarima. Pet minuta do podneva Mesić je obavio tihu prozivku na Markovu trgu.

Sanader u trećem redu, Kosor u prvom

U prvom redu sjedili su svi strani predsjednici te predstavnici zemalja. Na inauguraciju će doći samo deset stranih predsjednika, a koji su to, možete pogledati u priloženoj ilustraciji. Svoja izaslanstva poslalo je 77 zemalja. Kako doznajemo, predstavnica Češke, potpredsjednica njihova Senata, zakasnila je na avion i nije stigla na  inauguraciju. Više od 1.000 gostiju bilo je na inauguraciji. 

Bivši premijer Ivo Sanader došao je na inauguraciju iako su mnogi sumnjali da će se pojaviti. Sjedio je dva reda iza Jadranke Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara