VIDEO Mamićev odvjetnik: Presuda je nezakonita

VIDEO Mamićev odvjetnik: Presuda je nezakonita
Screenshot: Index

ZDRAVKO MAMIĆ presudu je dočekao u Međugorju. On i ostali proglašeni su krivima. Osim što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna. Zoran Mamić nepravomoćno je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine.

Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević ispred osječkog Suda kazao je novinarima kako presudu, osim što je smatra nepravednom, smatra i nezakonitom.

"Ako objava presude traje sat vremena ili čak nešto preko toga, a obrazloženje manje od deset minuta, onda nekome tko prati pravosuđe je savršeno jasno da u obrazloženju nije rečeno apsolutno ništa.

Ono što sigurno mogu reći, a to je da je moje mišljenje da ova presuda ne samo da nije pravedna, nego je i nezakonita", rekao je Miljević.

Odvjetnik je rekao također novinarima da je jutros tražio 'preotvorenje' rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog viojeća.

Za Zdravka Mamića koji je dan uoči presude otišao u Međugorje u Bosnu i Hercegovinu, kazao je da nije došao na objavu presude jer je predosjećao što će se danas dogoditi.

"U takvoj situaciji gdje najviše tužiteljsko tijelo nalaže izvide da se utvrdi je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud ili na članove sudskog vijeća, izricati odluku je nešto novo", rekao je Miljević.

USKOK kazne smatra preblagima

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković izjavio je kako je USKOK zadovoljan osuđujućim dijelom nepravomoćne presude protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika na osječkom Županijskom sudu, ali kazne smatra preblagima, pa će po zaprimanju pismenog otpravka uložiti žalbu na dio presude o kaznenoj pravnoj sankciji,

Nakon izricanja presude Mišković je rekao da sud nije našao niti jednu otegotnu okolnost ni kod jednog okrivljenika, iako se na njih ukazivalo u završnom govoru.

Zamoljen da komentira odsutnost Zdravka Mamića s izricanja presude, Mišković je kazao kako se to može protumačiti isključivo time da se nije imao hrabrosti suočiti s odlukom suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara