RASPAD SDP-A

VIDEO Milanka Opačić napustila SDP

VIDEO Milanka Opačić napustila SDP
Foto: Hina, Patrik Maček/PIXSELL

DUGOGODIŠNJA SDP-ovka i Milanovićeva vrlo bliska suradnica izašla je iz SDP-a.  "Zatražila sam brisanje iz članstva stranke nakon 28 godina", započela je Opačić.

Bernardić je nakon njene pressice samo prošao pored novinara ne želeći ništa komentirati.

"Nakon 28 godina izlazim van. Mi smo danas nažalost marginalna oporbena stranka", rekla je Opačić.

"Svaki moj daljnji ostanak u stranci je sudjelovanje u rastakanju stranke, ja to ne želim. Svojoj bivšoj stranci želim sve najbolje i da se što prije oporavi, da nađe nove ljude, novu nadu. Ja ću svoj put nastaviti kao nezavisna zastupnica. I dalje ću glasati za one prijedloge zakona koji će pomoći građanima da žive bolje i da se ne iseljavaju iz Hrvatske", rekla je Opačić.

"Sve ono što je dobro za građane bez obzira od koga dolazi ja ću podržati", kaže.

Na pitanje znači li to da će podržati vladu, odgovorila je: "O tome ne želim sada".

Pismo SDP-u

"Obavještavam Vas da s današnjim danim podnosim zahtjev za brisanje iz članstva SDP-a.

Nakon 28 godina djelovanja u našoj stranci, kojoj sam dala svu svoju energiju i znanje, kako bi SDP bio stranka koja je dva puta preuzimala odgovornost za život građana i razvoj Hrvatske, a u opoziciji bili kvalitetna oporba i stožerna stranka koja je oko sebe okupljala stranke lijevog centra.

Nažalost SDP koji sam godinama gradila, danas nije kvalitetna i konstruktivna oporba te se svrstava u red marginalnih stranaka u Hrvatskom saboru i na političkoj sceni.
SDP je izgubio političku ozbiljnost, koalicijski potencijal ali i socijaldemokratsku prepoznatljivost, kojoj su građani nekoliko puta davali povjerenje.

Nakon prekjučerašnjeg četverosatnog sastanka Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a postala sam svjesna da tamo nema želje za spašavanje stranke i vraćanje njenog političkog kredibiliteta.

Moja mogućnost političkog utjecaja na razvoj situacije kroz Klub zastupnika i kroz članstvo je svedena na minimum. Svojim izlaskom iz stranke nastojim izbjeći daljnje sudjelovanje u urušavanju stranke.

Nadam se da će neki novi ljudi, s novom energijom, programom i vizijom, vratiti SDP na razinu pobjedničkog mentaliteta. Najiskrenije svom SDP-u želim sto brži oporavak, ali ponajprije zbog svih onih vjernih članova i građana koji su vjerovali u SDP i koje sam na svom 28-godišnjem radu susretala diljem Hrvatske i kroz stranačke strukture..

Svoj politički put nastavit ću u Hrvatskom saboru kao nezavisna zastupnica i glasat ću za sve dobre projekte za koje ću procijeniti da pomažu da Hrvatska bude bolja zemlja nego sto je danas.

Kao nezavisna zastupnica borit ću se za dobrobit svih građana Republike Hrvatske, u skladu sa svojim socijaldemokratskim uvjerenjima, a na to me i obvezuje povjerenje vise od 20.000 preferencijskih glasova birača koji su me birali na zadnjim parlamentarnim izborima", napisala je u pismu članovima stranke.

Tko je Milanka Opačić?

Milanka Opačić desetljećima je bila jedna od prepoznatljivijih političkih lica SDP-a, iako se nikad nije mogla pohvaliti nekim konkretnim rezultatima u korist građana.
Ova diplomirana politologinja se polako uspinjala u stranačkoj hijerarhiji dok je strankom upravljao Ivica Račan, a Zoran Milanović ju je gurnuo u prvi plan stranačke i nacionalne politike, te je u njegovoj vladi postala potpredsjednica i ministrica socijalne politike i mladih. S Davorom Bernardićem je pak došla u otvoreni sukob.

Milanka Opačić rođena je u Zagrebu 1968. godine. U SDP se učlanila 1990., a za članicu direkcije SDP-a izabrana je 1992. u nekoliko navrata bila je članica Glavnog odbora SDP-a i njegova potpredsjednica u dva mandata. Potpredsjednicom stranke postaje 2004. i ponovno 2008. kada je na tu dužnost izabrana na 11. konvenciji SDP-a.

Prvi put u Saboru 1992.

Opačić je bila i više puta birana za zastupnicu u saboru, prvi put 1992., pa onda u svaki saziv od 2000. godine do danas. Zanimljivo je da je 1992. godine u sabor izabrana kao pripadnica srpske nacionalne manjine, no kasnije je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 izjavila da se nacionalno ne identificira.

Zbog svojeg imena je često bila meta napada hrvatskih nacionalista koji su o njoj čak širili laž da je bila suradnica Jovana Raškovića, kao i foto-montaže koje je povezuju s četničkim pokretom.

Kao zastupnica nije ostala u sjećanju, osim po tome da je bila u stanju pristojno govoriti (što je za kriterija sabora ipak stavlja u bolju polovicu), a kao potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih se isto nije proslavila.

Dok je bila ministrica donijela je novi obiteljski zakon koji je srušio Ustavni sud i propustila je ratificirati Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama. Gurala je outsourcing čistačica dok nije otkriveno da joj savjetnik ima tvrtku za čišćenje.

Donijela je zakon zbog kojeg je 40.000 ljudi ostalo bez socijalne pomoći pa ga je morala promijeniti. Zabilježen je njezin ispad prema Romima i LGBT zajednici.

Mediji su je uhvatili i fotografirali u ponoćnoj kupnji u luksuznoj trgovini u Dubrovniku u društvu generala Ivana Čermaka i Lynn Montgomery, supruge bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj i Srbiji. Opačić se uvijek voljela razmetati svojim modnim stilom, koji joj se ne može poreći za razliku od pozitivnih rezultata njenog političkog rada.

Video: Kako je Bero rasturio SDP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara