VIDEO Pitali smo građane jesu li i oni u Jugoslaviji imali probleme kao Kolinda

VIDEO Pitali smo građane jesu li i oni u Jugoslaviji imali probleme kao Kolinda
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, Index

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović ostavila je svojim intervjuom za austrijski Kleine Zeitung mnoge upitnike nad glavama. Poručila je, naime, da je odrastajući u Jugoslaviji željela Hrvatsku kako bi mogla birati razne jogurte, a požalila se i da se nije mogla izjašnjavati kao Hrvatica. 

"Nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna", rekla je predsjednica i još se požalila: "Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ako bi netko iskazao svoj nacionalni ponos, prijetio mu je zatvor."

Odlučili smo stoga na zagrebačkim ulicama provjeriti koliko se građana susretalo s istim problemom kao predsjednica. Pogledajte što su nam rekli.

Kolinda sad tvrdi da ju je u djetinjstvu jako mučio skroman izbor jogurta i da se nije smjela izjašnjavati kao Hrvatica

Kolindu je, dakle, u djetinjstvu i mladenačkim danima (Kolinda je, podsjetimo, 1990. imala 22 godine), prema njenim izjavama za Kleine Zeitung, jako mučio skroman izbor jogurta i to što se, kako tvrdi, nije smjela izjašnjavati kao Hrvatica.

U suprotnosti je to s nekim njenim prijašnjim izjavama u kojima je prilično idilično opisivala svoje odrastanje. 

U autobiografiji idilično opisala djetinjstvo, užasavala se jedino poskoka i koprive, a tata joj je imao mesnicu i proizvodnju mesa

Uostalom, u službenoj (auto)biografiji ovako je opisala svoje djetinjstvo: "Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive. Često sam upadala u grmlje kopriva, vidajući plikove, a i susreti s poskocima nisu bili rijetki, no na sreću uvijek su završavali dobro. Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija.

Moji mama i tata bili su obrtnici, težaci. Tata je bio mesar. Imao je svoju mesnicu, stoku i kompletnu proizvodnju mesa. Mama Dubravka i tata Branko, a kasnije i brat Branko, kojemu sam dala ime po djevojčici Brankici, starijoj od mene, kojoj sam se divila, vrijedno su radili u našem obrtu. Tata je ponedjeljkom ustajao u tri ujutro i odlazio u nabavku stoke, putujući Hrvatskom, od Like i Gorskog Kotara do Jaske", napisala je predsjednica.

Prije nije spominjala traume s jogurtom i hrvatstvom

Na društvenim mrežama se, nakon što je objavila svoju biografiju, a prije nego što je preuzela dužnost predsjednice, komentiralo kako to da je Kolindin otac imao svoju mesnicu i proizvodnju mesa u komunizmu.

Kako god, Kolinda u autobiografiji nije spominjala ni traume s jogurtima, ni probleme s izjašnjavanjem da je Hrvatica.

Zato vas pitamo, vjerujete li Kolindi da je imala probleme u Jugoslaviji?

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara