VIDEO Pogledajte kako je Putin usred Sirije ponizio Asada

VIDEO Pogledajte kako je Putin usred Sirije ponizio Asada
Screenshot: Youtube/Index
 
U PRILIČNO ponižavajućem trenutku za predsjednika jedne države, ruski vojnici su jučer usred Sirije prepriječili put Bašaru al-Asadu kad je krenuo za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom vojne smotre.
 
 
Podsjetimo, Putin je u ponedjeljak došao u nenajavljeni posjet Siriji, a jučer je u ruskoj vojnoj bazi u pokrajini Latakiji izvršio smotru vojnika gdje im je čestitao na pobjedi protiv terorista Islamske države i naredio povlačenje velikog dijela ruskih snaga iz te zemlje. 
 
Kao i u nedavnom posjetu Moskvi, Asad nije krio svoju ushićenost pri susretu s Putinom, srdačno ga grleći pri susretu pred kamerama nakon što se ruski predsjednik iskrcao iz aviona. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Asad krenuo za Putinom, ali nije stigao daleko
 
No samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je Putin krenuo u smotru ruskih vojnika, Asad je brže bolje krenuo za njim - ali nije stigao daleko. Jedan od ruskih vojnika koji su ga okruživali odmah mu je prepriječio put rukom i, sudeći po snimki, dao mu do znanja da ne može produžiti za Putinom. 
 
Asad mu je gestom dao do znanja da shvaća naredbu i poslušno ostao na mjestu, dok Putin nastavlja hodati prema ruskom časniku koji mu daje prijavak. Sudeći po snimci, sirijskih vojnika nije bilo nigdje na vidiku. Vrijedi još jednom istaknuti, ovo se dogodilo usred Sirije, zemlje u kojoj je Asad na vlasti od 2000. 
 
Rusija je ključni saveznik sirijskog režima, a njena vojna intervencija u toj zemlji bila je presudan faktor u preokretu građanskog rata koji traje od 2011. i u kojem je ubijeno više od 400 tisuća ljudi.
 
Moskva , koja je u Siriji pokrenula vojnu akciju u rujnu 2015., službeno je poslala između četiri i pet tisuća vojnika. Međutim, neovisni analitičari procjenjuju da je taj broj u stvarnosti puno viši i tvrde da znatan dio ruskih snaga u Siriji čine plaćenici - iako Moskva opovrgava takve tvrdnje i zakonom zabranjuje svojim građanima da se bore kao plaćenici. Shodno tome, broj ruskih žrtava u ratu vjerojatno je znatno veći od službene brojke od 40 poginulih vojnika. 
 
Bilo kako bilo, Rusija je po svemu sudeći ostvarila svoju misiju - spasila je svog saveznika u Damasku i zacementirala svoj dominantni utjecaj, u isto vrijeme sa sve slabijim američkim utjecajem u Siriji i široj regiji. Asad je nominalno i dalje na vlasti, ali njegov režim u potpunosti je ovisan o Moskvi, kao i o Teheranu. A ova snimka samo prikladno ocrtava tu novonastalu ravnotežu snaga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara