VIDEO Pogledajte zatvor u koji ide El Chapo: "Boravak ovdje je gori od smrti"

VIDEO Pogledajte zatvor u koji ide El Chapo: "Boravak ovdje je gori od smrti"
Foto: Amnesty International, Wikimedia

JEDNOG od najozloglašenijih narkobosova, 62-godišnjeg Joaquina Guzmana poznatog po nadimku "El Chapo"(Kratki), kojemu će u srijedu u New Yorku biti izrečena presuda, gotovo sigurno očekuje doživotna zatvorska kazna.

Ročište je više-manje formalnost: Guzman, bivši vođa narkokartela Sinaloa, u veljači je proglašen krivim za kaznena djela počinjena tijekom razdoblja od četvrt stoljeća, uključujući šverc stotina tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD.

Porotnici su na suđenju imali priliku čuti i najsitnije detalje o vođenju operacija kartela, kao i potankosti iz Guzmanovog uzbudljivog života. Karijeru je započeo radeći na poljima marihuane u kolumbijskoj državi Sinaloa, no sada će, kako se čini, ostatak života provesti u zatvoru poznatom kao "Alkatraz na Stjenjaku" - saveznom zatvoru s najstrožim mjerama sigurnosti u Florenceu, Coloradu.

ADX Florence je, piše CNN, najsigurniji zatvor maksimalne sigurnosti u SAD-u, izgrađen za najgore od najgorih u zatvorskom sustavu, uključujući najnasilnije zatvorenike i osuđene teroriste. Više od 400 zatvorenika, koliko ih je u njemu, provodi i do 23 sata potpuno samo u betonskim, zvučno izoliranim ćelijama veličine 2×3,5 metara.

Tamo će ga kao "cimeri" dočekati jednako slavni i zloglasni, među kojima su anarhoterorist i briljantni matematičar Ted Kaczynski zvan "Unabomber", također domaći terorist Terry Nichols koji je 1995. digao u zrak uredski kompleks saveznih službi u središtu Oklahoma Cityja pri čemu je poginulo 168 ljudi, a preko 800 je bilo ozlijeđeno, Richard Reid, britanski terorist i sljedbenik al Kaide poznat kao "bombaš s cipelama" koji je osuđen na doživotni zatvor zbog pokušaja 2001. da digne u zrak zrakoplov na prekoatlantskom letu eksplozivom skrivenim u cipelama te Dzokhar Tsarnaev, terorist koji je 2013. izveo napade na sudionike Bostonskog maratona. On u tom zatvoru iščekuje izvršenje smrtne kazne.

Bivši upravitelj: Boravak ovdje je gori od smrti

Bivši upravitelj zatvora rekao je CNN-u da je služenje kazne u tom zatvoru mnogo gore od smrti. U njemu su neki od najgorih američkih zločinaca, poput Teda Kaczynskog odgovornog za pisma bombe kojima je između 1978. i 1995. ubio troje ljudi i ranio još 23 osobe, zbog čega je osuđen na više doživotnih kazni.

Pogledajte fotografije iz zatvora koji čeka El Chapa.

Doživotni zatvor

Optužbe, koje uključuju i pranje novca te kriminalna djela povezana s oružjem, takve su težine da podrazumijevaju kaznu doživotnog zatvora.

Prošli tjedan su tužitelji od američkog saveznog suca Briana Cogana zatražili da El Chapu doda i simboličkih dodatnih 30 godina zatvora zbog upotrebe vatrenog oružja u svom poslovanju, opisujući ga kao "krvožednog i okrutnog".

Također traže da preda 12,7 milijardi američkih dolara što je, kako tvrde, vrlo skromna procjena prihoda koje je njegov kartel utržio od prodaje narkotika u SAD-u. Za sada američke vlasti nisu uspjele vratiti ni centa.

El Chapo se smatra najmoćnijim kraljem narkotika od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a kartel Sinalou vodio je zajedno s Ismaelom Zambadom zvanog El Mayo od 1989. do 2014.

Tijekom tromjesečnog suđenja porotnici su čuli dokaze o njegovim zlodjelima - svjedoci su opisivali kako je El Chapo premlaćivao, ubijao i žive zakapao one koji su mu se našli na putu, uključujući doušnike i pripadnike suparničkih bandi.

Na današnjem izricanju presude barem će se jedna svjedokinja, žena za koju tužitelji tvrde da je preživjela naručeno ubojstvo, obratiti nazočnima u njujorškoj sudnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara