RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

VIDEO Sanader dobio 6 godina zatvora, stigao u Remetinec. Evo što ga sad čeka

VIDEO Sanader dobio 6 godina zatvora, stigao u Remetinec. Evo što ga sad čeka
Foto: Robert Anic, Dalibor Urukalovic/PIXSELL, FAH

BIVŠI premijer Ivo Sanader danas je u 19.10 policijskim automobilom stigao u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska na 6 godina zatvora, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog.

RAZVOJ DOGAĐAJA:

19:30 Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajena kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel.

"Službenici temeljne policije dovest će gospodina Sanadera u prostorije, utvrdit će se njegov identitet, dat će mu se rješenje o istražnom zatvoru. Oduzet će mu se sve nedopuštene stvari: dokumenti, novac, oštri predmeti. Nakon toga ide liječnički pregled te sprovođenje u ćeliju", rekao je za N1 bivši ravnatelj zatvorskog sustava Miroslav Mihoci.

Rekao je da ne očekuje kako će Sanadera smjestiti samog u ćeliju, jedino ako ga pregleda psihijatar i ustanovi da je sposoban biti sam u ćeliji. 

19:13 Ivo Sanader stigao je u Remetinec. Tu će provesti najmanje 4 godine, odnosno 2/3 kazne koju mu je dosudio Vrhovni sud.

Gotovo dvosatna preprata od Sanaderova doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici, gdje je rješavao potrebnu papirologiju.

18:45 Sanader se nakratko zaustavio u sjedištu policije u Heinzelovoj ulici. I dalje je na putu prema Remetincu.

18:00 "Svakome osuđeniku moraju se osigurati adekvatni uvjeti za liječenje. Pravo je osuđenika da traži prekid izvršenja kazne, o tome odlučuje sudac izvršenja... Ako postoje razlozi, može se dogoditi prekid izvršavanja kazne", rekao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić za N1. Potvrdio je da se prijašnje vrijeme koje je Sanader proveo u istražnom zatvoru ne ubraja u obligatorni istražni zatvor.

17:55 Presuda Sanaderu glavna je tema u saboru. Reakcije pratite OVDJE.

17:25 Sanader je u pratnji policije izašao iz kuće. Odvoze ga u Remetinec.

 

17:13 Policija je ušla u kuću.

17:00 "Nema dokaza. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti. Ovo je još jedna predstava. Tu su moji odvjetnici, ako dođu po mene, ja idem", rekao je Sanader ispred svoje kuće.

Jadranka Sloković je rekla da nisu dobili ništa od suda nego od novinara

"To je besmisleno. To su laži, jedna do druge", dodao je Sanader. Rekao je da je Čobanković odgovarao iz bilježnice po dogovoru s tužiteljstvom.

"Ja sam spreman na sve. Dokazat ću nevinost", rekao je Sanader. OPŠIRNIJE...

16:30 Jadranka Sloković i Čedo Prodanović ušli su u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj, javlja N1.

16:17 Dok se očekuje dolazak policije po Sanadera, njegova supruga Mirjana kroz prozor kuće fotografira okupljene novinare.

16:15 "Faktor zdravstvenog stanja kod nijednog istražnog zatvora nije presudan. Ovdje govorimo o obligatornom zatvoru, a Zagreb ima zatvorsku bolnicu, svi koji su bolesni mogu se liječiti i u zagrebačkim bolnicama. Zdravstveno stanje nije relevantno", rekao je Devčić.

16:00 "Dobili smo rješenje Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora jer je kazna veća od pet godina, a samim time se radi o situaciji kada se primjenjuje obligatorni istražni zatvor", kazao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud "izdao dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera".

To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

Devčić je kazao da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.

15:30 Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić kazao je da nema informacije da je sud povisio Sanaderu kaznu. 

"Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijeti će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor", kazao je Pajalić za Hinu.  

15:00 Na Vrhovnom sudu u četvrtak je završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara