VIDEO Sanader osuđen za ratno profiterstvo, oslobođen za aferu HEP - Dioki

VIDEO Sanader osuđen za ratno profiterstvo, oslobođen za aferu HEP - Dioki
Foto: Index

IVO SANADER osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. Oslobođen je krivnje za aferu HEP - Dioki.

>> USKOK zadovoljan što je Sanader osuđen, ali im je premala kazna

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković su nakon današnjih presuda najavili da će se žaliti na osuđujuću presudu na svim raspoloživim instancama.

Sloković je nakon osuđujuće presuda ustvrdila da se radi o manipulaciji USKOK-a, koji je nakon zastare odlučio tužiti Sanadera za ratno profiterstvo iako, rekla je Sloković, to kazneno djelo nema obilježja ratnog profiterstva niti je povezano s ratnim vremenima.

Sloković je dodala da je Sanader u pritvoru odslužio nešto manje od polovice kazne.

USKOK smatra da je presuda preniska, žalit će se

Predstavnici USKOK-a izrazili su zadovoljstvo osuđujućom presudom za ratno profiterstvo, ali su ustvrdili da nisu zadovoljni visinom kazne od 2 godine i šest mjeseci zatvora, te najavili žalbu upravo na taj dio presude. 

Nepravomoćna presuda za aferu HEP-Dioki - oslobođen je krivnje

Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni su krivnje u aferi HEP - Dioki.

"Sanader je kao premijer, koristeći se činjenicom da je HEP u vlasništvu države, na traženje Ježića od Mravka (šefa Uprave HEP-a, op. a.) zatražio da se povećanje cijena ne primijeni na Dioki. Mravak je pristao te je po traženju Sanadera na štetu društava u HEP-u odlučio da se ne primijene povećane cijene, odnosno da Diokiju i Dini Petrokemiji budu umanjene za popust od 10 posto. Diokiju je time pribavljena imovinska korist od 1,954 milijuna kuna, a Dini Petrokemiji 1,8 milijuna kuna. Sanader je kao premijer, koristeći se činjenicom da je HEP u vlasništvu države, a na traženje Ježića, od predsjednika Uprave HEP-a zatražio da HEP odobri Diokiju u vlasništvu Roberta Ježića zajam od 15 milijuna kuna. Na to je Mravak pristao te, postupajući po traženju Sanadera, protivno odredbama HEP-a bez odluke društva zaključio ugovor o zajmu", rekla je sutkinja Jasna Galešić u obrazloženju oslobađajuće presude.

"Nema dokaza da je Sanader potaknuo Mravka"

"HEP je Diokiju isplatio zajam od 15 milijuna kuna, a 6. srpnja 2009. zaključio ugovor o zajmu, s time da se rok povrata novca produži do 31. 9. 2009. Dioki je novac vratio tek početkom listopada 2009.", rekla je sutkinja Galešić pa dodala kako troškovi postupka protiv Sanadera u aferi HEP - Dioki padaju na teret državnog proračuna.

HEP je uputila da svoj imovinski zahtjev ostvari u parnici. 

"Optužnica u ovom predmetu je bila protiv Sanadera, Ježića i Mravka. Bili su optuženi da su svjesno potakli Mravka da Diokiju i Dini Petrokemiji odobre popust, čime su izbjegli povećanje cijena. Dioki je pozajmicu vratio, a Sanader i Ježić su negirali optužbe, a Mravak je prvo rekao da nitko nije utjecao, a potom je priznao da je popust naložio Ivo Sanader", rekla je sutkinja.

"U tijeku postupka Mravak je preminuo pa se postupak odnosi samo na Ježića i Sanadera. U takvoj situaciji sud je mogao ispitati samo njih dvojicu. Mravak je na snimci priznao da je prekoračio ovlasti u HEP-u i tako omogućio da Dioki neosnovano dobije zajam. Ni u jednom od dokaza se ne dokazuje da ga je na to potaknuo Sanader. Niti jedan od svjedoka nije potvrdio iskaz Mravka da mu je Sanader to naložio. Jedini dokaz da su u tome sudjelovali Sanader i Ježić je Mravkov iskaz", rekla je Galešić dodajući kako bi donošenje osuđujuće presude bilo samo na temelju Mravkova izjava. 

"Nije dokazano da ga je Sanader potakao na to", zaključila je sutkinja Galešić.

Nepravomoćna presuda za aferu Hypo - kriv je

Sutkinja Jasna Galešić je Ivu Sanadera proglasila krivim u aferi Hypo. Nepravomoćno je osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

Mora vratiti 3,6 milijuna kuna u proračun

"Od '94. do '95. za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, vlada je teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila. Kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe, dogovorio je da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenog zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna", rekla je sutkinja Galešić.

"Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna, dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kune, odnosno ukupno 11.542 kune", rekla je sutkinja.

"Ova presuda ima presedansko značenje"

"Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo", ustvrdila je sutkinja Galešić.

"Plaćanje je dogovorio s članom Uprave Hypo banke. Hypo banka je nakon toga imala niz poslova s drugim tvrtkama, Inom, Dionom i drugima. Da je optuženik pritom iskorištavao ratno stanje, proizlazi i iz činjenice da je od kraja '94. do 2.3.'95. dogovarao posao, i to kad je zemlja bila u teškoj gospodarskoj situaciji. Kreditni rejting bio je nizak, a država se brinula o oko 630.000 prognanika. Hrvatskoj su tad ostale samo dvije zgrade veleposlanstava, od kojih je jedna bila u Beču, a druga u Čileu. I zato je bilo potrebno kupiti zgrade veleposlanstva u svijetu te uzimanje zajma za njih. Jasno je da je on iskoristio ratno stanje. Povrijedio je demokratske tekovine društva kako bi si pribavio značajnu imovinsku korist", rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Olakotna okolnost: Sudionik je Domovinskog rata

"Ovo je znatna i nesrazmjerna imovinska korist, Sanaderu bi u to vrijeme trebale 64 godine da zaradi taj novac kojeg je dobio provizijom. Olakotne okolnosti su mu da dosad nije pravomoćno osuđen, da je sudionik Domovinskog rata, oženjen i otac dvoje djece. Otegotna okolnost mu je da je kao zamjenik ministra trebao štititi državne interese. Ovom presudom se odražava i snažna osuda društvene zajednice", rekla je sutkinja. 

Ivo Sanader na današnju nepravomoćnu presudu ima se pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara