VIDEO Saudijska koalicija uništila glavni grad Jemena

VIDEO Saudijska koalicija uništila glavni grad Jemena
Screenshot: YouTube
 
SAUDIJSKA koalicija pojačala je zračne napade na Jemen u srijedu i uništila glavni grad Sanu, javljaju svjetski mediji.
 
Do pojačanih sukoba došlo je zbog jačanja vlasti pobunjenika Hutija u glavnom gradu, nakon što su ubili bivšeg jemenskog predsjednika i svog nekadašnjeg saveznika Alija Abdullaha Saleha u ponedjeljak. U srijedu su izvedeni deseci zračnih napada na položaje Hutija koji su razorili Sanu.
 
 
Najgora humanitarna kriza na svijetu
 
Saudijska Arabija i njeni saveznici bombardirali su Jemen dan nakon što je Salehov sin obećao da će voditi kampanju protiv iranskih pobunjenika Hutija. "Intervencija Ahmeda Alija, vjerojatnog Salehovog nasljednika i bivšeg vođe elitne Republikanske garde, nakon tjedan dana borbe Hutijima daje potencijalnu figuru vođe", piše Reuters.
 
Saleh je Hutijima pomogao osvojiti većinu područja na sjeveru države, uključujući glavni grad Sanu, a njegova odluka da promijeni stranu u ratu predstavlja najdramatičniju promjenu u nekoliko godina sukoba.
 
UN je rat u Jemenu nazvao najgorom humanitarnom krizom na svijetu. U borbama je do sada ubijeno više od 10 000 ljudi, a više od dva milijuna je raseljeno. Gotovo milijun ljudi pogođeno je epidemijom kolere i glađu koja prijeti većini države.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Jemen, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Jemen. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara